Értelmetlennek tartja a megszorításokat a Fidesz

A Fidesz szerint a gazdaság állapotáról nyilvánosságra kerülő több adat is azt mutatja, hogy a brutális megszorítások értelmetlenek voltak - mondta Szijjártó Péter.

A Fidesz elnöki stábjának vezetője azzal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót, hogy a svájci IMD - egy versenyképességet kutató cég - jelentésére szerint Magyarország helyzete a mutatók alapján idén romlott, és a kilábalási esélyeit tekintve is a sereghajtók közé került.

Minden ilyen nyilvánosságra kerülő elemzés és adat, amely azt mutatja például, hogy 6,2 százalékos a gazdasági csökkenés az első negyedévben, hogy hét hellyel visszacsúszott Magyarország a versenyképességi ranglistán, hogy a hiány 2,9 százalékról 3,9 százalékra emelkedik, kivétel nélkül arról szól, hogy a brutális megszorítások teljesen értelmetlenek voltak - mondta a Fidesz elnöki stábjának vezetője sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva. Hozzátette: a következő kormánynak számolni kell azzal, hogy napról napra, hétről hétre újabb károkat okoz a jelenlegi kormány, ezért kellene ennek az időszaknak mielőbb véget vetni.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) szerint vannak ugyan pozitívumai a tervezett adóváltoztatásoknak, azonban a versenyhátrány leküzdéséhez a kormány tervezett lépéseinél sokkal többre van szükség. A jelenlegi helyzetben nem könnyű az egyensúly fenntartása, ugyanakkor a versenyképességi szempontok mit sem változtak, sőt, felértékelődtek - hangsúlyozta a szervezet közleményében, amelyet pénteken juttattak el az MTI-nek.

A közlemény a svájci székhelyű, IMD elnevezésű, a versenyképességet kutató cég legújabb jelentésére hivatkozik, amely szerint Magyarország a versenyképességi mutatók alapján a 45. helyre szorult a 2008-as harmincnyolcadikról, és kilábalási esélyeit tekintve is a sereghajtók közé került.

Az AmCham felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország régiós versenytársaihoz mérten is hátrányban van. Magyarországon - a közép-kelet-európai régióhoz képest - 5-6 százalékponttal nagyobb az elvonás mértéke. A kormány által tervezett változtatások nem elegendőek a versenyhátrány lefaragásához, mivel a javasolt intézkedések nem csökkentik a közterhek nagyságrendjét - hangsúlyozzák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.