Értelmetlen célra vett felt hitelt a Magyar Rádió?

Bíróságon folytatódhat a Magyar Rádió székháza körüli huzavona, miután a rádió elnöke megtámadta a hitelszerződést visszavonó döntést.

Bíróságon támadta meg a Magyar Rádió elnöke azt a kuratóriumi elnökségi döntést, amellyel a testület visszavonta a tavaly aláírt hitelkeret-szerződés aláírásához adott felhatalmazást; az MTI értesülését pénteken erősítette meg Such György, a közmédium elnöke. A kuratórium vezetője szerint teljesen szabályosan jártak el, céljuk pedig a Bródy Sándor utcai székház tehermentessé tétele volt.

Nem értelmezhető

Such György elmondta: szerinte a gazdasági társaságokról szóló törvény és a médiatörvény erre vonatkozó rendelkezései alapján csak a hitelfelvétel jóváhagyásának kérdésében van hatásköre e fórumnak, a visszamondást nem írhatják elő. Such György vitatja a határozat végrehajthatóságát is, mondván, a korábbi jóváhagyás után aláírt három évre szóló szerződés esetében a testület döntése a felhatalmazás visszavonásáról jogilag "nem értelmezhető", annak nincs joghatása az érvényes szerződésre. Gazdaságilag sem racionális a döntés - tette hozzá -, mivel ha a kormányzat elvon forrásokat a közmédiától, szükségük lehet hitelre. Ebben az esetben pedig minden bizonnyal a most hatályban lévő feltételeknél rosszabb kondíciókkal juthat kölcsönhöz a társaság.

Rossz emlékek

"Nem akarjuk, hogy a Bródy Sándor utcai ingatlan meg legyen terhelve, mert nagyon rossz emlékek élnek a testületi tagokban arról, milyen az, ha egy közmédium elveszti a székházát" - nyilatkozta az MTI-nek Rangos Katalin kuratóriumi elnök, emlékeztetve arra: a hitelkeret fedezete ez az ingatlan. Emlékeztetett arra: egy meg nem valósult projekt finanszírozására szolgált volna az összeg; "ha a Magyar Rádió értelmes hitelcélt fogalmaz meg, az nincs ellenére a tulajdonosi testületnek" - tette hozzá. Érvelése szerint annak a testületnek van joga visszavonni a hitelkeret-tárgyalásokra adott engedélyt, amely korábban megszavazta azt. Megjegyezte: most megtámadott döntésük végrehajtását csak a bíróság függesztheti fel, Such György lépésének nincs halasztó hatálya.

Milliárdos hitel

Csütörtökön bukott el a kuratóriumi szavazáson a Magyar Rádió tavalyi mérlege, amely a jelenlévők felének voksát kapta meg, így két hét múlva tűzik ismét napirendre a témát Akkor több résztvevő is arról beszélt az MTI-nek: az ellenszavazatot leadók kifogása az volt, hogy nem szerepel a dokumentumban a 3,2 milliárdos hitel ügye, amelyet akkor biztosított magának a közrádió, amikor - mint később kiderült, sikertelenül - megpályázta az első hazai digitális rádiós programcsokor (multiplex) üzemeltetésének jogát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.