Értelme nincs, kampányra még jó lehet az MSZP boltzáras népszavazása

Kampányfogásnak jó lehet, de jogkövetkezménye nem lehet annak, ha aláírásokat gyűjt az MSZP a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezésükkel összefüggésben. Az aláírásgyűjtő ív hitelesített mintapéldánya rendelkezésükre áll, és senki nem tilthatja meg, hogy azt használják is, és ha határidőben meglesz a kétszázezer támogató, az aláírásokat a Nemzeti Választási Bizottságnak hitelesítenie kell.

Csakhogy – az esetleges politikai haszonszerzésen túl – nincs értelme az egésznek. A népszavazásról ugyanis a parlamentnek kell határoznia, és a Ház nyilvánvalóan nem döntene egy olyan referendumról, amelynek egyedüli tétje, hogy helyezzék hatályon kívül az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényt, hiszen már hatályon kívül helyezték.

Amennyiben a népszavazásnak mégis szabad utat adnának, az Alkotmánybíróság kaszálná el az ügyet, mert „ha az aláírásgyűjtő ív hitelesítése és a népszavazás elrendelése között a körülményekben olyan lényeges változás következett be, amelyet a kérdés hitelesítéséről, illetve az azzal szembeni felülvizsgálati kérelemről hozott döntés során” az illetékes szervek nem vehettek figyelembe, a parlamenti határozatot megsemmisíthetik. Itt ez történt: amikor a Kúria döntött, a támadott törvény hatályban volt.

Más lenne a helyzet, ha a szocialisták ügyesebbek. Például azt vetik fel, egyetértenek-e az emberek azzal, hogy az üzletek vasárnap is nyitva tarthassanak. Ez elvileg talán ma is átmehetne, és ha az igen szavazatok kerülnek többségbe, az három évig valóban kötné a jogalkotót, hogy ne fogadjon el ezzel ellentétes törvényt. Ám ha a tényleges kérdésben lenne eredményes referendum, annak mindössze annyi lenne a következménye, hogy ugyanazon a számon és elnevezéssel nem lehetne törvényt alkotni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.