Erre kell figyelni a lakásbiztosításoknál

Sokaknak csalódás lehet, amikor a vihar okozta károk miatt a biztosítóhoz fordulnak. Kiderülhet ugyanis, hogy elbukják a frissen beépített tetőtérben vagy az új ingóságokban keletkezett százezres károkat, ha a vagyongyarapodást a tulajdonos nem jelezte.
Nagyüzem van a biztosítási alkuszoknál is, megállás nélkül érdeklődnek a viharkárosultak, hogy a szerződésük alapján milyen kártérítésre számíthatnak – tájékoztatott Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési igazgatója. A CLB-nél jelentkezők csaknem fele csalódottan távozik azonban az ügyfélszolgálattól, mert rendre kiderül, hogy a remélt összegnek csupán a töredékét fogja kifizetni a biztosítójuk.

Ennek oka egyszerűen az, hogy számos tételt nem tartalmaztak a régebbi szerződések, a kontraktus megújítására, aktualizálására – például az időközben megépített garázs bejelentésére – pedig nem gondoltak az emberek – magyarázza a szakértő.

Németh Péter példaként említi a nyitott ablakon keresztül bezúdult esőben tönkrement drága laptopot, a villámcsapás okozta áramszünet miatt leolvadt hűtő tartalmát, a vízzel elöntött garázst, a jég verte kerti bútorokat vagy akár az újonnan beépített tetőtérben, melléképületekben keletkezett károkat, amelyekre a biztosító esetleg be sem fogadja a kárigényt. Legalábbis azoktól az ügyfelektől biztosan nem, akik nem terjesztették ki a biztosítás fedezetét az időközben történt fejlesztésekre, frissen vásárolt ingóságokra.

Ezeken most nagyot lehet bukni. És ez igaz minden tételre, amely nem szerepel a szerződésben – hangsúlyozza Németh, leszögezve: ez egyáltalán nem a biztosítók hibája. A társaságok ugyanis bizonyos értékkövetést maguk is végrehajtanak, ami azt jelenti, hogy például a húsz évvel ezelőtti tévéket az átlagos mai forgalmi értéken árazzák be a kártérítéshez, de más értékgyarapodást nem kalkulálhatnak be maguktól, azokat utólag be kell vetetni a szerződésekbe, ha azt akarjuk, hogy a káresemény után fizessen a biztosító.

A szerződések megújítása az esetek többségében nem jelent nagyobb díjemelést, csupán a korábbinál jóval szélesebb körű szolgáltatást. Az értékkövetésnek ilyenkor, a vihar utáni zárszámadáskor van felbecsülhetetlen fontossága és értéke – állítja a tapasztalatok alapján az alkusz.

Tavaly a viharkárokra összesen csaknem egymilliárd forintot fizettek ki a biztosítók, s a meteorológiai előrejelzést figyelve idén is erre a nagyságrendre lehet számítani. De a külföldi híradások komoly árvizekről, elzárt kis falvakról, földcsuszamlásokról és emberáldozatokról szólnak, így ha ezek a viharok is elérik hazánkat, komolyabb problémával is szembenézhetünk – vélik a CLB-nél.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.