Érpatakon újra választani fognak

Meg kell ismételni a polgármester- és képviselő-választást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakon, miután a Debreceni Ítélőtábla elutasította a területi választási bizottságnak (tvb) az október 12-ei választás eredményének megsemmisítését és a voksolás megismétlését megállapító határozata ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet - közölte honlapján a táblabíróság.
A végzés szerint egy magánszemély nyújtott be fellebbezést az érpataki helyi választási bizottság polgármester- és a képviselő-választás eredményét megállapító határozat ellen. A beadványnak a tvb helyt adott, egyben elrendelte a választás eredményét megsemmisítését és a voksolás megismétlését.

A területi választási bizottság határozata a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei önkormányzat honlapjára még nem került fel. Mint az ítélőtábla végzéséből kiderül, a tvb határozatával szemben Orosz Mihály polgármesterjelölt nyújtott be jogorvoslati kérelmet, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) felülvizsgálati kérelemnek minősített és a Debreceni Ítélőtáblára küldött meg. A táblabíróság - tárgyalás mellőzésével - vizsgálat nélkül elutasította a kérelmet, mivel az „érdemi elbírálásra alkalmatlan" - olvasható a végzésben.

Az indoklásban a Debreceni Ítélőtábla rögzíti, hogy jogszabály szerint a felülvizsgálati eljárásban kötelező az ügyvédi képviselet, jogi szakvizsgával rendelkező ember viszont saját ügyében ügyvédi képviselet nélkül is eljárhat.

A kérelmet érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani, amennyiben azt a rendelkezés megsértésével nyújtják be - áll a táblabíróság végzésének indoklásában. A végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye - közölte a Debreceni Ítélőtábla.

Az érpataki polgármester-választáson győztes Orosz Mihály (független) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kifogásolta, hogy jogorvoslati kérelmét az NVB nem tűzte napirendjére, ezért a választási bizottság azonnali és haladéktalan összehívását kérte a Nemzeti Választási Iroda vezetőjétől.

Az október 12-én megtartott polgármester-választást a települést az elmúlt négy évben is vezető Orosz Mihály nyerte, 104 vokssal megelőzve a második Simon Attilánét, a Fidesz-KDNP jelöltjét.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.