Erőszakos kitelepítés: cáfolja a híreket Szentendre polgármestere

Nem igaz, hogy erőszakkal kényszerítették a katasztrófavédők vagy mások a Szentendréhez tartozó Pap-szigeten élőket csütörtökön otthonuk elhagyására. A meggyőzés hatására az emberek önként költöztek ki a hamarosan víz alá kerülő szigetről - közölte az egyik hírportál értesülésére reagálva a város polgármestere az MTI-vel.

Az Origo csütörtök délelőtti beszámolója szerint egy Pap-szigeten lakó asszony arról panaszkodott, hogy a hatóság azt mondta nekik: akár erőszakkal is kitelepítik az embereket a veszélyeztetett ingatlanokból. Az ott élők viszont nem akarnak kiköltözni, már csak azért sem, mert a szigetet évtizedek óta rendszeresen önti el árvíz, és bár a Duna gyakran a házakba is befolyik, a lakosok már megszokták ezt, és mindenre fel vannak készülve - tolmácsolta informátorának szavait a hírportál. 

Az írás szerint a hatóság most először ki akarta lakoltatni a Pap-szigetieket mondván, az életveszély miatt mindenkinek el kell mennie. Állítólag az erőszakos kitelepítéstől tartó helyiek egy része elbújt a házában attól félve, hogy ha kimegy, később már nem engedik vissza. Mások a vízparton ordibálnak a katasztrófavédelem embereivel, hogy "nem mennek sehová" - írta a hírportál.

Dietz Ferenc (Fidesz), Szentendre polgármestere a megjelentekre reagálva azt mondta az MTI-nek: szó sincs erőszakos kilakoltatásról. Úgy fogalmazott: "a katasztrófavédelem utasítása szerint a hullámtérben élők biztonsága érdekében szükség esetén el kell rendelniük az azonnali kiürítést, emiatt csütörtök reggel tizenhat ingatlan lakóit felszólították házaik elhagyására a fokozott életveszély miatt".

Az érintettek megértették, hogy életük védelméről van szó, ezért kiköltöztek, minden erőszak nélkül - tette hozzá a polgármester.

Várhatóan a helyi református gimnázium biztosít helyet nekik. A tűzoltók, rendőrök, közterület-felügyelők és a helyszínen lévő hatósági munkatársak minden segítséget megadtak a gyors és biztonságos kiköltözéshez - mondta Dietz Ferenc.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.