Életveszélyesen megfenyegették a kétharmadot

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke tudomásul veszi, hogy a frakciófegyelem megsértéséért százezer forintos büntetés jár neki, de azért szeretné, ha a keddi ülés jegyzőkönyvéhez csatolnák: nem meggyőződésből, hanem figyelmetlenségből buktatott el egy kétharmados többséget igénylő módosítást.

Kósa nem szavazatán múlt, hogy elbukott „az egyes jogállási tárgyú törvények módosításáról” szóló jogszabály kétharmados többséget igénylő módosítása. „Elcsúszott a sorvezetőm” – mondta a Fidesz ügyvezető alelnöke, utalva arra a papírra, amit a képviselők megkapnak, hogy az egyes szavazások alkalmával melyik gombot kell megnyomniuk.

Kósa Lajos magyarázkodni kényszerült Rogán Antalnak
Kósa Lajos magyarázkodni kényszerült Rogán Antalnak
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Sokféleképpen magyarázták már politikusok, hogy miért hagytak ki egy parlamenti szavazást. A jobbikos Apáti István viszont eddig nem ismert érveléssel támasztotta alá, miért maradt távol az Országgyűlés keddi ülésétől. Hiányzásának azért volt jelentősége, mert így a Fidesz–KDNP kétharmados többségének megszűnése után is minősített többséget igénylő törvényt fogadhatott el. Apáti azt állította, őt és családját életveszélyesen megfenyegette a „helyi cigánymaffia kábítószeres tagja”. „Nagyon sajnálom, hogy a fontos szavazáson emiatt nem tudtam részt venni, de ebben a fenyegetett helyzetben a lelkiismeretem azt diktálta, hogy maradjak a feleségemmel és a pici lányommal” – írta a képviselő.

A baloldali ellenzék a Fidesz és a Jobbik közötti összejátszásról beszélt, miután a közigazgatási tárgyú törvények módosítását Apáti – igazolt, vagyis előre bejelentett – távolmaradása miatt tudta elfogadni a kormánytöbbség.

Bizalmi viszony

Százhatvanhét szerződést kötött a Fidesz-frakció tavaly május óta a Népszava összegzése szerint.

A kormánypárti képviselőcsoport ötször szerződött a Századvéggel, amely tanulmányokért és elemzésekért egyenként 3,5 millió forintot kapott. Megbízásokhoz jutott a Nézőpont Intézet és médiafigyelő cége, több millió forintért ad kommunikációs tanácsokat Várhegyi Attila egykori pártigazgató vállalkozása, míg a PestiSrácok.hu szerkesztőjének, Huth Gergelynek háttéranyagokért és elemzésekért fizetnek.

Az MSZP 95 szerződést kötött egy év alatt, ráadásul – írta meg a Magyar Nemzet – nagyrészt korábbi képviselők és kormányzati szereplők érdekeltségeivel. Török Ottó egykori szakállamtitkár cége 60 millió forintért dolgozott a szocialistáknak. A Jobbik kétszáz, kisebb értékű szerződést kötött 78 millió forint értékben, az LMP százmilliós összeget fizetett elsősorban tanácsadásért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.