Erős mondatok

Szili, Orbán, Fodor, Simor, Surányi, Demján, Borsik, Boross, Gyurcsány - idézetek az október 18-i nemzeti csúcsról.

Szili Katalin házelnök: "A különböző társadalmi és politikai erőknek el kell dönteniük, készek-e megkötni a rendszerváltás második paktumát, a stabilizáció paktumát."

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke: "A miniszterelnök azért hízeleg, azért lett kezes bárány a fasisztázó, vádaskodó, gyűlölködő és acsarkodó vezetőből, hogy lenyelesse velünk, lenyelesse Magyarországgal azt a békát, amit megszorításnak neveznek. A megszorító csomag az eddigi felelőtlen szocialista politika folytatása. A pénzügyi válság azért érinti súlyosabban Magyarországot, mert tönkretették a politikai vezetők. A kormányzásért felelős sikertelen szocialisták felelőtlen politikája vezette ide Magyarországot. Új politikára van szükség, azonban a válságot nem a kormány, nem az elit vagy az ilyen találkozók győzhetik le, erre a vállalkozó szellemű magyarok lesznek képesek."

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke: "Nem vagyunk hajlandóak lemondani az adóreformról. Nem leszünk abban partnerek, hogy a válságra való hivatkozással tegyünk félre minden átfogó átalakítást. Nem lehet megtenni, mert ezzel nem szolgáljuk Magyarország és a magyar gazdaság érdekét."

Simor András MNB-elnök: "Nehéz most újabb nadrágszíj-megszorítást kérni a lakosságtól, de valójában ez mindannyiunk közös érdeke. A pénzügyi válság kihívásaira hosszú távon csak az adhat megoldást, ha a magyar gazdaság sérülékenysége csökken, erősödik a tudatos kockázatvállalás, az ország bevezeti az eurót és megerősíti a növekedési képességét, s jelentősen csökkenti a jóléti kiadásokat."

Surányi György volt jegybankelnök: "A pénz- és tőkepiacok krízisének talán már ez a mélypontja, de a reálgazdasági hatások még csak ezt követően teljesednek ki. Nem lehet csak a költségvetés kiegyensúlyozására alapozni. Figyelembe kell venni, hogy Magyarország legfőbb exportpiacai recesszió előtt állnak, a kamatkockázati prémiumok emelkednek, az elérhető források szűkülnek. Ilyen körülmények között a költségvetés hiányát az eredeti programhoz képest tovább szűkíteni a legjobb recept arra, hogy mi is az 1929-es gazdasági válságba kerüljünk."

Demján Sándor, a VOSZ elnöke: "Szégyelljük magunkat itt mind az asztal körül, magamat is beleértve."

Borsik János szakszervezeti vezető: "Magyarország keresztúthoz érkezett. A választásban segít, ha értékrendünkben a társadalmi szolidaritást és az esélyegyenlőséget vesszük alapul. A pénzügyi válság nem magyarázat a törvénysértésekre, az alacsony fizetésekre és a reálkereset csökkenésére."

Boross Péter volt kormányfő: "Irtózatos nagy tét, hogy ki nyeri a következő választást, de meszsze elmarad az országot érintő súlyos kérdések fontossága mögött. Fel kell ide nőni, a történelem nem a sikeres miniszterelnököket őrizte meg, hanem akik nagyot tettek az ország érdekében."

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök: "Nagyon optimista vagyok a jövőt illetően, hogy együtt fogunk működni. Sok bajt hozott a fejemre, hogy volt idő, amikor nem a teljes nyilvánosságot választottam ahhoz, hogy elmondjam, mit gondolok. Fizettem eleget ezért a hibáért, és nem követném el még egyszer ezt a hibát. Szerintem a politikában túlságosan sokáig folytattunk népszerűségi versenyt, ahelyett, hogy felelősségi versenyt folytattunk volna."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.