Eredménytelen szembesítés a Zuschlag-perben

Baráth Etele, Csiha Judit és Baja Ferenc szocialista országgyűlési képviselők meghallgatásával kezdődött meg kedden Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon Zuschlag János és társai büntetőperének őszi tárgyalássorozata, amely a kiírás szerint december közepéig tart majd.

Baráth Etele, Csiha Judit és Baja Ferenc bírósági meghallgatása a Táncsics Alapítvány egyik 2006 januárban kiírt "Kapcsolat Közösségi Kommunikáció" elnevezésű pályázatával volt kapcsolatos. A pályázaton támogatási kérelemet nyújtott be két olyan civil szervezet is - az Y-Generáció Egyesület, valamint a Szövetség a Modern Magyarországért Egyesület - amely a vád szerint valós tevékenységet nem végzett, a különböző támogatások megszerzése céljából alapították.

A kérelem támogatásnak feltétele az volt, hogy a civil szervezeteknek be kell szerezniük a működési körzetükben induló szocialista párti képviselőjelölt támogató aláírását. A vádirat szerint a két szervezet a Táncsics Alapítványtól a legutóbbi országgyűlési választásokat megelőzően elnyert 500-500 ezer forintot hamis számlákkal igazolta vissza. A pénzt a zuglói körzetben indult két szocialista országgyűlési képviselőjelölt - Baráth Etele és Csiha Judit - választási kampányára használták föl.

Baráth Etele a bíróságon azt mondta: személyesen soha nem foglalkozott kampányának finanszírozásával, tudomása szerint a költségeket párttól a képviselőjelöltekként juttatott egymillió forintból fedezték, és társadalmi munkával segítettek az aktivisták.

Bírói kérdésre hozzátette: több szervezet fordult hozzá támogató aláírásért, mielőtt azonban a nevét adta volna ezekhez a pályázatokhoz szóbeli tájékoztatást kért a kollégáitól. Hangsúlyozta, nem tudott arról, hogy az Y-Generáció Egyesület által elnyert támogatást a kampányára fordították. És arról sem voltak információi, hogy kampányfőnökének, Kemecsei Árpádnak - a per tizenötöd rendű vádlottjának - köze lett volna ehhez a civil szervezethez.

Csiha Judit tanúvallomásában kijelentette: a zuglói ifjú szocialisták kérték meg, írjon ajánlást az egyik baloldali civil szervezet pályázatához, aztán később, az újságokból értesült arról, hogy gond van a Szövetség a Modern Magyarországért Egyesület pályázatainak az elszámolásával. Kérdésre elmondta: nem tudta, hogy az ajánlásával elnyert pénzt a kampányára használták fel. Hozzátette: tudomása szerint kampányköltségeit - amelyet 3-4 millió forintra becsült - a központi pártkasszából, valamint magánadományokból finanszírozták.

Kemecsei Árpád a per során már elismerte bűnösségét: a pályázati pénzt nem a kiírásnak megfelelően használta fel, az igényelt egymillió forintot pedig visszautalta a Táncsics Alapítványhoz.

Baja Ferenc - aki 2006 és 2008 között a Táncsics Alapítvány kuratóriumi elnöke volt - azt mondta: nem jelentett politikai szempontból szűrést az, hogy pályázathoz szükség volt a helyi szocialista képviselő-jelölt ajánlására. (Lados István, a per másod rendű vádlottja, Zuschlag hivatali titkára korábban ennek az ellenkezőjét állította). Baja úgy folytatta: az ajánlás csak bizonyos fokú előnyt jelentett, tájékozódási pontot, amely igazolta valamelyest a szervezet kötődését a baloldali értékekhez.

A cél leginkább az volt ezzel az ajánlási rendszerrel, hogy az ország minden pontjáról érkezzenek pályázatok - tette hozzá. Hangsúlyozta: minden olyan állítás, amely szerint a pályázati kiírás azt a cél szolgálta, hogy támogatást kapjanak szocialista képviselők a kampányukhoz valótlan és rendkívül káros, mert gyanúba keveri a civil szervezeteket, mivel az alapítvány mindig is kínosan ügyelt a társadalmi célok és a pártpolitika különválasztására.

Baja Ferenc arról is szólt: a Kemecsei Árpád által visszafizetett egymillió forintot az alapítvány nem vette át, hanem visszautalta, ugyanis Kemecseivel sohasem volt jogviszonyban a szervezet és nem vele kötötték meg a támogatási szerződéseket. Hozzátette: az érintett két civil szervezettől bírósági úton követelik vissza a támogatást.

A bíró ezt követően szembesítette Baja Ferencet Lados Istvánnal, aki korábban azt állította, hogy 2006 februárjában részt vett egy Baja által tartott tájékoztatón, amelyen elhangzott: ennek a pályázatnak az a célja, hogy plusz forráshoz juttassa az MSZP alapszervezeteit, és senkinek sem kell aggódnia, mert minden pártnak van hasonlóan és hasonló célból működő alapítványa.

Baja Ferenc határozottan visszautasította Lados állításait. Azt mondta: ilyen kijelentések ezen a találkozón - amelyen a támogatási szerződések megkötésére került sor a szervezetek képviselőivel - nem hangzottak el.

Zuschlag Jánost és hét társát különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják, további nyolc fő csalásért és bűnpártolásért.

Baráth Etele beszél a tárgyalóteremben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon Kecskeméten, ahol tanúmeghallgatásokkal folytatódott Zuschlag János egykori szocialista politikus, elsőrendű vádlott és tizenöt társa ellen indított büntetőper tárgyalása
Kecskemét, 2009. szeptember 15. Baráth Etele, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országgyűlési képviselője beszél a tárgyalóteremben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon Kecskeméten, ahol tanúmeghallgatásokkal folytatódott Zuschlag János egykori szocialista politikus, elsőrendű vádlott és tizenöt társa ellen indított büntetőper tárgyalása. Zuschlag Jánost felbujtóként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.