Eredménytelen lesz az operaházi pályázat?

Nem zárult le az Operaház főigazgatói pályázata, és úgy tűnik, a főigazgatói pályázat eredménytelen lesz. A kormány keddi ülésén ugyanis nem döntöttek a dalszínház vezetőjéről, ezt a következő ülésre prolongálták. A pályázat elbírálási határideje viszont pénteken lejár.

A mai kormányülésen – az előzetes terveknek megfelelően – meghallgatták Réthelyi Miklós miniszter jelentését a Magyar Állami Operaház helyzetéről, finanszírozásáról és vezetéséről. Hogy a jelentés egyes megállapítására Orbán Viktor miniszterelnök hogyan reagált, arról egyelőre nem szivárgott ki információ. Munkatársunkat a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság részéről úgy tájékoztatták: a KIM június 1-jén kiadott közleményéhez képest nem született új kormánydöntés az Operaház főigazgatójának személyéről. Ezt a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának sajtóosztálya is megerősítette.

Forrásaink a hét elején azt mondták: Szőcs Gézának „rendkívül nagy a befolyása”, és várhatóan úgy alakítják a pályázati eljárást, hogy a kulturális államtitkár favoritja, Harangozó Gyula legyen a befutó Réthelyi kiszemeltjével, a főigazgatónak kinevezett, majd posztjáról pár nap múlva lemondó Horváth Ádámmal ellentétben.

Feltehetően újabb pályázatot kell kiírni majd a posztra. Május 11-ig várták ugyanis a dolgozatokat, és az előadó-művészeti törvény szerint a benyújtási határidőt követő harminc napon belül kell eredményt hirdetni, ami pénteken le is jár.

Mivel a téma a legközelebbi kormányülésen, azaz jövő kedden kerül újra napirendre, így a határidőt jócskán túllépik, így vélhetően a pályázat eredménytelen lesz.

Addig is: a mérnök-menedzser Mozsár István megbízott ügyvezető igazgató irányítja az Operaházat, megbízatása a pályázat eredményes lezárásáig, legfeljebb 2011. június 30-ig szól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.