Erdő Péter lett ismét a CCEE elnöke

Ismét Erdő Péter bíborost, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökét választották az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnökévé a következő öt évre - közölte az MKPK sajtószolgálata pénteken.

A Tiranában csütörtökön kezdődött, vasárnapig tartó ülésen arról is döntöttek, kik lesznek a szervezet alelnökei a 2011 és 2016 közötti ciklusban. Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke és Józef Michalik przemysli érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke Jean-Pierre Ricard bíborost, bordeaux-i érseket, illetve Josip Bozanic bíborost, zágrábi érseket követi ebben a pozícióban.

Mint írták, "a CCEE közgyűlése megköszönte az új elnökség tagjainak készségességét és eredményes munkát kívánt az evangelizáció és az egyház szolgálatában az európai kontinensen. A résztvevők egyúttal köszönetet mondtak az előző elnökségnek munkájáért, amelyet az egyház javára és az európai püspöki konferenciák testvéri közösségének előmozdítására odaadással végeztek".

A testület először tartja plenáris ülését Albániában. A tanácskozáson, amelyen az európai püspöki konferenciák elnökei Rrok Mirdita tiranai érsek meghívására vesznek részt, kiemelten foglalkoznak az új evangelizáció témájával.

A CCEE 33 európai püspöki konferenciát tömörít, amelyeket az elnökük képvisel, emellett tagja a szervezetnek Luxemburg és Monaco érseke, Ciprus maronita érseke és a moldovai Chisinau püspöke. A tanács a tiranai ülés alkalmával felvette tagjai közé Milan Sasik munkácsi görög katolikus püspököt is.

A CCEE alakuló ülése 1971 márciusában volt Rómában. A negyvenéves fennállás alkalmából idén november 22-én tartanak találkozót Rómában a Vatikán és az európai politikai szervezetek magas rangú képviselői részvételével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.