Erdő Péter: Isten szeretete találékony

Jézus feltámadása hitünk középpontja, ez az az örömhír, amely már most boldoggá teszi a mi életünket is - fogalmazott Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján mondott szentbeszédében szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.

A zsúfolásig megtelt székesegyházban a katolikus főpásztor azt mondta: a hívek Jézussal való megbonthatatlan közössége "erősebb, mint a halál. Ha életünk Istenben van, akkor már most működnek bennünk a megkezdett örök élet energiái. Akkor tudunk szeretetben és türelemben, tisztességben és megfontoltan élni, mértékletesen és hűségben, tisztaságban és derűsen".

Erdő Péter homíliájában úgy fogalmazott: "ennek az életnek a lángja gyullad ki a mai estén azoknak a lelkében, akik most a keresztségben és a bérmálásban részesülnek, akik ma veszik először magukhoz Krisztus testét és vérét".

A bíboros úgy folytatta: "Isten szeretete találékony. Örök terve a húsvét hajnalának diszkrét meglepetésében jelenik meg a tanítványok előtt." Hozzátette: "Krisztus szeretete minket is találékonnyá tesz, reménytelen helyzetekben mutatja meg az utat a becsületre, a túlélésre, hosszú acsarkodások és történelmi félreértések után a szívbeli megbékélésre, egymás elleni ádáz vetélkedés helyett az építő együttműködésre."

Utalt arra is, hogy Krisztus lelke megadja a híveknek a találékonyságot akkor is, amikor a hitüket kell megvallaniuk, "akár a távol állók, akár a hatalmasok, akár a legegyszerűbb emberek, akár saját magunk előtt". Felszólított arra: "kérjük Ferenc pápával a feltámadt Krisztust: szabadítson meg minket minden borúlátástól, reménytelenségtől és csüggedéstől! Töltse el szívünket elszántsággal, nagylelkűséggel és örömmel!"

Erdő Péter felhívta a figyelmet arra, hogy ezt az örömet vigyék haza a hívek családjukba, és adják át a beteg, idős, magányos embereknek, illetve azoknak, "akik már nem bíznak semmiben, mert Krisztus mindannyiunkat újra és újra megbocsátó és felemelő szeretetébe vár".

Szentbeszédében a bíboros megjegyezte: "a feltámadás egyre tisztuló hite és reménye Jézus Krisztusban bizonyossággá válik. Ő maga az élet. Hatalma van arra, hogy halottakat támasszon fel, és az embernek örök életet adjon". Kitért arra, hogy amikor maga Isten szól a választott néphez a próféták által, hosszú évszázadok alatt készíti fel a feltámadás és az örök élet hitére a világot.

Az ünnepi liturgia keretében Erdő Péter számos felnőttet keresztelt meg és részesített a bérmálás szentségében. A szertartás végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.