Erdő Péter: A lényegre kell figyelnünk

Olyan időket élünk, amikor elsősorban a lényegre kell figyelnünk - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.

A zsúfolásig megtelt bazilikában a katolikus főpásztor szentbeszédében úgy fogalmazott: egy-egy részlet finomítása nyugalmas, igényes, nagy egyetértésben élő korok feladata.

"Nekünk, mai magyar és európai keresztényeknek nem adatik meg ez a fajta nyugalom. (...) Világosan látjuk és erősen érezzük, hogy itt most már hit vagy nem hit, kereszténység vagy nem kereszténység az igazi alternatíva" - mondta Erdő Péter.

A bíboros rámutatott: "a történelem visszahozott minket hitünk kezdőpontjához, ami nem egy filozófiai eszme, nem egy szemlélődő ember természetes tapasztalása vagy spekulációja, hanem magának Jézus Krisztusnak a személye".

Jézus feltámadása a történelem középpontja. "Bevilágítja életünket, és végérvényes választ ad arra, hogy kik is vagyunk, mi emberek. Szebb és nagyszerűbb választ, mint amit mi ki tudnánk találni. Nem csupán az anyagvilág egy érdekes képességekkel rendelkező terméke az ember, hanem örök értékű, halhatatlan személy, akit a teremtő Isten szeretetére és barátságára méltatott" - mondta Erdő Péter.

Szólt arról is: történhet bármilyen vészjósló vagy elkeserítő esemény az egyes emberek, a népek vagy az egész emberiség történetében, van egy biztos pont a kozmoszban és egyben túl a világmindenségen: Krisztus feltámadása. Ez az a szilárd pont, amire támaszkodva – Arkhimédész szavával élve – ki lehet fordítani sarkából a világot - fogalmazott a bíboros.
Az ünnepi liturgia keretében Erdő Péter számos felnőttet keresztelt meg és részesített a bérmálás szentségében. A szertartás végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül.

Nagyszombaton az egyház Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkedik. Az esti vigília szertartásával kezdődik a katolikus egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus feltámadt a halálból, és ezzel minden embert megváltott bűneitől és mindenkit meghív az örök életre.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.