Erdő Péter a szerzeteseknek: menjenek a perifériákra!

A szerzetesi hivatás tanúságtétel Isten szeretetéről és feltétlen uralmáról életünk és az egész világmindenség felett - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a vasárnap Budapesten tartott szentmisén. Arra biztatta a szerzeteseket: menjenek a perifériákra.
A megszentelt élet évének magyarországi megnyitóján Erdő Péter kiemelte, hogy a keresztény szerzetesség különösen szoros kapcsolatot jelent a történeti Jézus Krisztussal, aki Isten iránti engedelmességből adta életét, aki szegénységben és - minden hiteles történelmi forrás tanúsága szerint - tisztaságban élt.

Ezért a keresztény tisztaság eszménye nem pusztán valamilyen aszketikus elmélet - hangsúlyozta a bíboros -, hanem magának Jézus Krisztusnak a követése. A Krisztus iránti szeretet pedig az egész világ iránt érzett szeretetet és felelősséget jelent.

Erdő Péter kitért arra is, hogy a volt szocialista országokban, köztük Magyarországon az egyház sok évtizeden át élt üldöztetésben, és ezt megszenvedték a szerzetesközösségek is. Nem csoda - mutatott rá -, hogy csak minden harmadik magyar szerzetes élte meg a rendszerváltozást, a szerzetesközösségek engedélyezését.

Azóta a szerzetesek száma tovább csökkent, méghozzá gyors ütemben - mondta a bíboros, hozzátéve, ugyanakkor vannak biztató jelek is, például az új szerzetesközösségek megjelenése Magyarországon, valamint hogy egyik-másik régi közösségben is feltűntek a megújulás, a fiatalodás jelei.

Erdő Péter felidézte Ferenc pápa útmutatását, aki minden hívőt, de a papokat, szerzeteseket különösen is arra kérte, hogy "menjenek a perifériákra". Legyen szó akár az ország hátrányos helyzetű vidékeiről, akár Budapest perifériáiról, valódi szükség van a szerzetesek jelenlétére - hangsúlyozta a bíboros.

Prédikációjában Erdő Péter beszélt arról is, hogy ezen a vasárnapon kezdődik advent, a Krisztusra várakozás ideje. "Krisztusban Isten irgalmassága jött el hozzánk" - mondta.

A bíboros úgy fogalmazott: "Isten örök szeretete, ha belép az időbe, ha belép a mi földi világunkba, szükségképpen mint irgalom nyilatkozik meg. Irgalom, vagyis megbocsátó, segítő szeretet, amely különösen a betegek, a megfáradtak, a tehetetlenek, a kicsik, az elnyomottak és főleg a bűnösök iránt fogékony."

Karácsony Isten irgalmának az ünnepe. "Erre készülve rá kell ébrednünk: szükségünk van az irgalomra" - hangsúlyozta Erdő Péter.
A budapesti Szent István-bazilikában tartott szentmisét Erdő Péter az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának elnökével, Peter Turkson bíborossal együtt mutatta be. A szertartáson részt vettek a Magyarországon működő szerzetesközösségek és apostoli társaságok vezetői, képviselői.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.