Érdektelenség a pécsi időközi országgyűlési választáson

Rendkívül alacsony a részvétel az időközi országgyűlési képviselőválasztás második fordulójában Baranya 3. számú egyéni választókörzetében vasárnap. A három jelölt az egykori szocialista képviselő, Toller László megüresedett mandátumáért verseng.

A Pécs város internetes honlapján közzétett adatok szerint 11 óráig a jogosultak 3,86 százaléka, összesen 1926 ember járult az urnák elé, ez még az október 4-ei első forduló azonos időszakában mért 5,17 százalékos választói aktivitásnál is szerényebb.

Baranya 3. számú országgyűlési választókörzetében azért kell időközi választást tartani, mert a három éve közlekedési balesetet szenvedett Toller László - cselekvőképességét kizáró gondnokság alá helyezésével - a közelmúltban elvesztette parlamenti mandátumát.

A képviselői székért három jelölt verseng, rájuk Pécs-kertváros és 9 környező település mintegy 50 ezer választópolgára reggel hat és este hét óra között, 62 szavazókörben voksolhat.

A választás két héttel ezelőtt megtartott első fordulója érvénytelen lett az alacsony részvétel miatt, a második forduló pedig csak akkor lesz érvényes, ha a jogosultak több mint huszonöt százaléka él választójogával. Ellenkező esetben Baranya 3. számú körzetének a jövő évi rendes választásokig nem lesz országgyűlési képviselője.

A körzetben idén júniusban már volt választás, de annak mindkét fordulója érvénytelen lett, ezért új választást kellett kiírn.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.