Épülhet a csepeli gerincút

Elhárult az utolsó akadály is a csepeli gerincút építése elől, mivel a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága kedden hozzájárult az kivitelezésben érintett utolsó ingatlan kisajátításához is.

A 2,5 kilométeres kétszer két sávos csepeli gerincút a Szabadkikötő út és a Posztógyár utca között épülhet meg idén októbertől az Európai Unió 3,7 milliárd forintos támogatásával. Az útépítés csaknem 140 ingatlant érint, közülük 2004 óta mintegy 40-et sajátítottak ki. Abban az esetben, ha kedden nem jött volna létre megegyezés a főváros és az utolsó ingatlantulajdonos között, meghiúsult volna a gerincút építésének megkezdése.

A Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottságának ülése mintegy negyedórás késlekedés után kezdődhetett meg. Hutiray Gyula (Fidesz) garanciát kért Somlyódy Csaba MSZP-s elnöktől arra, hogy az MSZP-SZDSZ-koalíció a jövőben megszünteti azt a gyakorlatát, hogy miután ülés közben még több képviselőjük is megérkezik, az ellenzék nélkül is biztosítani tudják a határozatképességét. Ilyen módon felveszik a napirendre azokat a témákat, helyszíni javaslatokat, amelyeket korábban az ellenzék nem támogatott.

Hutiray emlékeztetett arra, hogy a testület legutóbbi ülésén már jelezték, elfogadhatatlannak tartják a koalíció antidemokratikus eljárását, ezért garancia hiányában készek határozatképtelenné tenni az ülést.

A 13 tagú grémiumban nyolc koalíciós és öt ellenzéki képviselő tevékenykedik. Előbbiek közül ezúttal csak hatan voltak jelen, így ha az elnök ígérete után az ellenzék nem változtatott volna álláspontján, az ülés határozatképtelenné vált volna. Ugyan emiatt a pénzügyi bizottságban, ahol hasonlóak az arányok, nemrég többször is meghiúsultak az ülések. Az ellenzék már korábban kinyilvánította, hogy a határozatképesség biztosítása az MSZP-SZDSZ feladata, miután a közgyűlésben meglévő egyfős többségüket a bizottságokban megsokszorozták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.