Építészeti gombászkodás Újbudán

Mától Újbuda lakói is hozzájárulhatnak szavazataikkal a Móricz Zsigmond körtéri Gomba átalakításához. Két terv maradt versenyben, a májusi döntéskor a XI. kerület a lakók véleményét is figyelembe veszi.

A Móricz Zsigmond körtéri Gomba épületének felújítására kiírt tervpályázat bíráló bizottsága és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal javaslata alapján a Gyüre Építésziroda Kft. és a Hetedik Műterem Kft. terve versenyez Újbuda lakóinak szavazatáért. Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy az építészek és várostervezési szakemberek szempontjainak figyelembevételén túl a kerületben élők is kinyilváníthassák véleményüket a tervekkel kapcsolatban.

gomba

Az érdeklődők mától egészen április 30-áig a www.ujbuda.hu honlapon szavazhatnak, ahol további részletek is olvashatók a tervekről. Ezen kívül a Gomba épületnél, az újbudai okmányirodában, az Allee Bevásárlóközpontban és a Lágymányosi-öbölben kihelyezett csaknem egy méteres piros és kék pöttyös gomba alakú urnaládákba dobhatják be a szavazólapokat. Az önkormányzat képviselő-testülete a szavazatokat figyelembe véve hozza meg döntését májusban.

Hamarosan tehát eldől, hogy a Móricz Zsigmond körtéri Gomba épületének átépítésére tavaly kiírt tervpályázat legjobbjai közül melyik elképzelés valósulhat meg. Az önkormányzat a beérkezett 65 pályázatból öt tervet díjazott, tizet pedig megvásárolt, melyeket a kerületben élők és az ide látogatók tavaly decemberben kiállítás keretében meg is tekinthettek.

Az építészekből és várostervezési szakemberekből álló bíráló bizottság a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal együtt azonban tovább szűkítette a kört. Az ötletek megvalósíthatóságánál az újszerűség és a hagyomány összeegyeztetésén kívül figyelembe vették az épület ipari műemléki védettségét is, hiszen fontos szempont volt, hogy a csaknem 70 éves épület szellemisége az új funkciók beépülésével is megmaradjon.

A szigorú feltételeknek előzetesen a Gyüre Építésziroda Kft. és a Hetedik Műterem Kft. terve felelt meg. Az önkormányzat a szakmai követelmények megléte mellett fontosnak tartja, hogy a kerületben élők is elmondják véleményüket a Gomba jövőjével kapcsolatban, kiválaszthassák a szakemberek által javasolt két terv közül a nekik legjobban tetszőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.