Valakik körbenkordonozták Bajnaiékat

Pitiáner, tisztességtelen, szabálytalan – így reagált az Együtt-PM arra, hogy váratlanul építési területté nyilvánították az április 6-i eredményváró rendezvényük helyszínét. Az önkormányzat válasza: szóltak volna időben.

A VII. kerületi önkormányzat kordonokkal és konténerekkel rekesztette el a Madách tér azon felének túlnyomó részét, ahova az Együtt-PM már hetekkel korábban bejelentette, majd nyilvánosan is meghirdette a maga eredményváró eseményét. "A lépést nyilvánvalóan politikai hátsó szándékból követte el a fideszes erületi vezetés, hiszen korábban ezen a területen nem terveztek felújítást ebben az időszakban" – közölte az ellenzéki tömörülés. Az Együtt-PM a választási trükközések újabb epizódjának tekinti a lépést és azt nem hagyja annyiban: a kordonok elbontatását követelik. Egyben ultimátumot is intéztek: ha szombat délután 4 óráig nem bontják el a kordonokat, akkor hivatali visszaélés miatt feljelentik az önkormányzatot.

Az Együtt-PM szövetség még március 17-én jelentette be a rendőrségen, hogy eredményváró rendezvényét április 6-án – egy kávézót használva bázisként – a Madách tér egy meghatározott részén kívánja megrendezni. A politikai rendezvény tudomásulvételét megelőzően a rendőrség jelezte: meg kell vizsgálnia, a környék útfelújítási munkálatai nem érintik-e a kiválasztott közterületi részeket is. Miután az építési vállalkozónál meggyőződtek arról, hogy a kiválasztott területek nem szerepelnek a közeljövőben az útfelújítás, burkolatcsere által érintett munkatervben, a politikai rendezvényre vonatkozó bejelentésünket tudomásul vették – írta közleményében az ellenzéki szövetség.

Péntekről szombatra virradó éjszaka azonban az önkormányzat megbízásából dolgozó építési vállalkozó váratlanul elkordonozta az érintett terület jelentős részét, és két konténert is elhelyezett ott, ezzel nyilvánvalóan lehetetlenné téve az eredeti terveknek megfelelő ellenzéki rendezvény lebonyolítását.

"Az Együtt-PM meg van győződve arról, hogy a rendőrség nemcsak jogszerűen, de tisztességesen is járt el, így egyértelműnek látszik a számunkra, hogy a fideszes vezetésű önkormányzat az építési céget felhasználva igyekszik korlátozni az ellenzék gyülekezési és szólásszabadságát. Az Együtt-PM nemcsak tisztességtelennek és szabálytalannak, de rendkívül pitiánernek is tartja a lépést. Tiltakozunk ez ellen és minden lehetőséget megfontolunk a kordonok eltávolíttatására."

Nem tudtak róla?

A VII. kerületi önkormányzat az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a Madách Imre útra vonatkozóan semmilyen építési engedélyt nem adott ki, ilyen megkeresés nem volt. "A közterületek ideiglenes lezárására kizárólag a környéken folyó munkavégzéssel összefüggésben került sor."

Mint írták, a Madách tér és a kapcsolódó közterületek felújítása 2013 szeptemberében kezdődött a Rumbach Sebestyén utca felújításával. Ezzel párhuzamosan a Fővárosi Vízművek Zrt. a Madách Imre út, az Asbóth utca és a Madách tér ivóvíz vezetékeinek rekonstrukcióját végezte. 2014. március 25 -én pedig megkezdődött a Madách tér felújítása. A munkavégzés jelenlegi fázisában a tér meglévő burkolatának teljes elbontása miatt a munkagépek, szállítójárművek elhelyezése érdekében kérte a kivitelező a Madách Imre út részleges közterület használati engedélyének kiadását.

Az önkormányzat közölte azt is: nem volt tudomása arról, hogy az egyik párt a VII. kerületi Madách Imre úton tartaná eredményváró rendezvényét, hiszen a BRFK felé van ilyen esetben bejelentési kötelezettsége a rendezvényt tartó szervezetnek. Hozzátették, hogy amennyiben megkereste volna a párt az önkormányzatot, lehetőség lett volna egyezetni az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.