E.ON: feljelentést tett az Együtt-PM

Hűtlen illetve hanyag kezelés miatt feljelentést tesz az E.ON gázüzletágának MVM általi megvásárlása miatt Jávor Benedek, az Együtt-PM európai parlamenti képviselője a Központi Nyomozó Főügyészségen - közölte a szövetség szerdán.
Az Együtt-PM a közleményében felhívták a figyelmet az Átlátszó internetes oldal cikkére. Ebben a lap iratokat közöl az ügyletről, amelyek szerint a kockázatok figyelembe vételével a földgáz-nagykereskedőért annak piaci értékénél akár 600 milliárd forinttal is többet fizetett a kormány, mivel a legmagasabb szintű politikai döntés eredményeként megvásárolt csomag értékét mínusz 350 milliárd forintra becsülték, az állam azonban 260 milliárd forintot fizetett azért.

A szövetség az első pillanattól drága, átláthatatlan és értelmetlen lépésnek tartotta a megvásárlást - emlékeztet közleményében az Együtt-PM. Jávor Benedek szerint az első pillanattól kezdve kétséges volt a tranzakció indokoltsága, és mint írták, az érte kínált pénz pedig minden szakértői becslés szerint sokszorosa volt az üzletág valódi értékének.

Az Együtt-PM arra is felhívta a figyelmet, hogy az internetes lap az iratokhoz csak mintegy másfél éves pereskedés után jutott hozzá, miután "a kormány kerek-perec megtagadta, hogy a nyilvánosság előtt számoljon el az adóforintok elköltésével".

A szövetség kifogásolta, hogy a közzétett elemzések, illetve az ügyben illetékes döntéshozók maguk is a gázüzletág megvásárlásának hatalmas kockázataira, illetve a valós értékhez képest az ügylet túlárazottságára figyelmeztetett.

"Mivel a most nyilvánosságot kapott dokumentumokból az is kiderül, hogy az illetékesek, önmagukat védve a vélhetően törvénysértő ügyletben egymásra tologatták a felelősséget, a feljelentést az EP-képviselő ismeretlen tettes ellen teszi" - tudatták.

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója 2012 novemberében írt alá szándéknyilatkozat az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2013. március 28-án írta alá az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodást.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.