Enyhítés a Cozma-perben: mínusz 12 év

Jelentősen enyhítette a Marian Cozma megölése miatt folyó perben a három fővádlott büntetését pénteken kihirdetett jogerős ítéletében a Győri Ítélőtábla.

Az első fokon életfogytiglani fegyházra ítélt Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 év börtönbüntetésre ítélték, míg Sztojka Iván 20 év fegyházbüntetését 8 év börtönre változtatta Nagy Zoltán tanácsa.

Vádlottak hallgatják az ítélethirdetést
Győr, 2012. április 27. Raffael Sándor (b2), Németh Győző (b3), és Sztojka Iván (b4) vádlottak hallgatják az ítélethirdetést a Marian Cozma megölése miatt folyó per másodfokú tárgyalásán a Győri Ítélőtábla tárgyalótermében. A bíróság jelentősen enyhítette a három fővádlott büntetését. Balról Bihari Csaba ötödrendű vádlott. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A bíróság az indokolás szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletét, valamint bűnsegédként, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletét átértékelte, így Raffael Sándort egyrendbeli emberölésben, egyrendbeli társtettesként és egyrendbeli bűnsegédként elkövetett testi sértésben mondta ki bűnösnek.

Németh Győzőt jogegerősen egyrendbeli emberölés kísérletében és kétrendbeli testi sértésben marasztalta el, az utóbbiban az egyik esetében társtettességét állapítva meg.

Sztojka Iván esetében a fellebbviteli fórum háromrendbeli testi sértést állapított meg, amelyek közül kettőt társtettesként, egyet bűnsegédként követett el. 

A hetedrendű, bűnpártolás miatt elmarasztalt Antalik László börtönbüntetését nyolc hónappal, két évre enyhítette az ítélőtábla. A többi büntetést a tanács helybenhagyta. 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

Első fokon még minimum harminc-harminc év

Az első fokon eljáró bíróság halmazati büntetésként társtettesként több emberen elkövetett emberölés kísérlete és egyéb bűncselekmények miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte Raffael Sándort és Németh Győzőt, a per első és másodrendű vádlottjait. A 2011 június döntés értelmében mindketten leghamarabb 30 év múlva szabadulhattak volna.

Hasonló minősítéssel találták bűnösnek a harmadrendű vádlottat, Sztojka Ivánt, akit 20 éves fegyházbüntetéssel sújtottak. A harmad- és negyedrendű vádlottakat - Pál Gábort és Bihari Csabát - társtettesként életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt marasztalták el: előbbi 5 évi, Bihari pedig 4 éves börtönbüntetést kapott. A Raffaelék külföldre szökésében segédkező Gergely Péternét és Antalik Lászlót emberölés bűntettével kapcsolatban elkövetett bűnpártolásban találták vétkesnek: 3 évi, illetve 2 év 8 hónapi börtönbüntetést kaptak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.