Enyhébb büntetés a mohácsi polgármester támadójának

Jogerősen enyhítette a Pécsi Törvényszék a Mohács polgármesterét bántalmazó helyi önkormányzati képviselő büntetését csütörtökön. A volt jobbikos, jelenleg független képviselő fél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A volt jobbikos, jelenleg független Polgár Károly egy 2011. április végi képviselő-testületi ülés szünetében hátulról támadt rá Szekó Józsefre. Az országgyűlési képviselőként is dolgozó fideszes politikust először tarkón vágta, majd amikor a férfi ettől a falnak esett és földre került, többször megütötte és megrúgta. Szekó József több könnyű sérülést szenvedett, támadóját a rendőrség napokra őrizetbe vette.

Az incidens közvetlen előzménye az volt, hogy Polgár Károly az ülés szünetében egy tükröt és egy iratköteget helyezett a polgármester asztalára, azokat Szekó József visszavitte neki, majd elindult a helyére. A képviselő szidalmazni kezdte a tőle távozó polgármestert, aki erre megfordult, megfogta Polgár Károly nyakkendőjét, majd ismét elindult az asztala felé. A támadás ezután érte, hátulról.

A törvényszék Kiss László vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Pécsi Járásbíróság határozatát és a városatyát hivatalos személy elleni erőszak és testi sértés miatt marasztalta el. A vádlott egy év felfüggesztett börtönbüntetését ugyanakkor hat hónapra, annak próbaidejét két és fél évről egy évre mérsékelte, mert nagyobb nyomatékkal vette figyelembe büntetlen előéletét, s enyhítő körülményként  értékelte, hogy a polgármester "szükségtelenül" megfogta támadója nyakkendőjét.

Ahogy a járásbíróság, úgy a törvényszék sem fogadta el Polgár Károlynak azt a védekezését, hogy jogos védelmi helyzetben volt, mert - állítása szerint - a polgármester megrántotta a nyakkendőjét, a torkának esett és mellkason ütötte őt.

Az első- és másodfokú bíróság szerint ezt a tanúvallomások nem igazolták, Polgár Károly nem egy ellene irányuló jogtalan támadást hárított el, hanem olyan helyzetben támadt a polgármesterre, amikor ő képtelen volt a védekezésre.

A törvényszék megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Pécsi Járásbíróság határozatát és a városatyát hivatalos személy elleni erőszak, és testi sértés miatt marasztalta el, az egy év felfüggesztett börtönbüntetését ugyanakkor hat hónapra, annak próbaidejét két és fél évről egy évre mérsékelte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.