ENSZ-segítség a magyar szakszervezeteknek

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének főigazgatója megígérte, hogy az új munka törvénykönyvével kapcsolatos magyar kifogásokat megvizsgálják, nemzetközi fórumokon megtárgyalják, és megteszik a szükséges lépéseket.

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) főigazgatója, Guy Ryder arra kérte a magyar szakszervezeti konföderációs elnököket, hogy fogalmazzák meg ismét a munka törvénykönyvével kapcsolatos kifogásaikat, most már a gyakorlati tapasztalatok ismeretében is  - közölte az MTI-vel az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége szombaton.

A főigazgató ígéretet tett, hogy a beadványokat okvetlenül megvizsgálják, különféle nemzetközi fórumokon is megtárgyalják, és megteszik a szükséges lépéseket. A közlemény szerint a főigazgató kiemelte az ILO felelősségét is a tripartizmus működésének betartatásában, és leszögezte: bármilyen válság legyen is, semmilyen intézkedés nem sértheti a párbeszédet, a szakszervezeti jogokat. Guy Ryder megerősítette, hogy az ILO természetes szövetségese a szakszervezeteknek.

A közlemény szerint a konföderációk vezetői "a szabályozás visszásságairól, a magyar munkavállalók kiszolgáltatottságáról és a hazai érdekegyeztetés totális szétveréséről" egy pénteki budapesti fórumon tájékoztatták a főigazgatót. Azért kellett a nemzetközi szervezet vezetője előtt feltárni a problémákat, mert az ILO-nak a tripartizmus, a háromoldalú párbeszéd kiemelten fontos - példa erre a 2011-ben a gyógyszeriparban létrehozott nemzetközi tripartit tanács -, a magyar kormány viszont éppen az érdekegyeztetési rendszert verte szét elsőként - idézi a közlemény Székely Tamást, az  Autonóm Szakszervezetek Szövetsége elnökét.

"A szakszervezetek képviselői külön felhívták az ILO elnökének a figyelmét a kormányzat nemzetközi direktívákkal ellentétes, hátrányos megkülönböztetést folytató gyakorlatára, s felidézték a rendvédelem területén 2012-ben bevezetett szakszervezet ellenes szabályozását, amely miatt különféle nemzetközi fórumokon már korábban is eljárást is kezdeményeztek" - áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.