Az ENSZ kivizsgálná, verik-e a magyar rendőrök a migránsokat

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) aggódik amiatt, ahogyan a magyar hatóságok a menedékkérőkkel bánnak, és sürgeti a magyar hatóságokat, hogy vizsgálják ki azokat a vádakat, amelyek szerint a kerítés nyolc kilométeres körzetében elfogott és annak túloldalára visszakísért migránsokat a hatóságok megverik vagy kutyákat uszítanak rájuk.

A nyolc kilométeres sávról és a visszakísérésről múlt hónapban hozott törvény William Spindler UNHCR-szóvivő szerint ellentétes az uniós és a nemzetközi joggal is. Spindler a Genfben tartott sajtótájékoztatón azt is elmondta: a szerb-magyar határon immár 1400 menedékkérő torlódott fel, akik arra várnak, hogy beléphessenek a tranzitzónákba. Ide számolják azokat is, akik a szabadkai segélyállomásokon várakoznak. Többségük nő és gyermek. „Az államoknak kötelessége, hogy az ilyen embereket emberségesen kezelje, biztonságukat és méltóságukat megvédve, és hogy menedéket nyújtson nekik, ha kérik" – mondta.

Spindler szerint eddig 664 menekültet fogtak el és kísértek vissza a kerítés túloldalára az új törvény alapján. A Reuters emlékeztet, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfóján 500 főről beszélt, a veréseket, a kutyauszítást és a többi vádat pedig hazugságnak nevezte.

Azok pedig, akik arra várnak, hogy belépjenek a két tranzitzóna egyikébe, szörnyű körülmények között kénytelenek tölteni napjaikat – mondta Spindler. A kerítés mellett, a sárban várakoznak összetákolt sátor-féleségekben. Az egészségügyi- és higiéniás körülmények messze vannak az elfogadható szinttől. A várakozók között kisbabák, kísérő nélküli gyerekek, várandós nők és mozgáskorlátozottak is vannak. Több százuknak a szerb kormány ad segítséget a szabadkai segítő állomáson, ám az ő kapacitásuk is véges, ami az embercsempészek karjaiba lökheti a menedékkérőket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.