Ennyit ért az összefogósdi

Az összes létező kombinációban indultak a balodali ellenzék pártjai az önkormányzati választáson, mégis lebőgtek a települések döntő többségében. A KDNP is bebizonyította, mennyit ér egymagában.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint vasárnap több mint 300 különböző formációra - pártra, pártszövetségre, civil szervezetre - szavaztunk, ebből a függetlenek egy tételnek számítanak. Az önállóan indult baloldali ellenzéki pártok közül az MSZP 609, a DK 242, a MOMA 216, az LMP 214 ezer, az Együtt-PM pedig 72 ezer szavazatot kapott.

A települések, illetve körzetek többségében közösen indultak az ellenzékiek, és az összes elképzelhető variációban próbálkoztak - az ismert eredménnyel. Több mint negyvenféle alakzatban indultak, csak az LMP nem közösködött senkivel. A közösködésben a DK bizonyult a legaktívabbnak, 34 formációban vettek részt, az Együtt 32-ben, a szocialisták 31-ben. A PM 19 variációban indult, a liberálisok 12, a MOMA 2 féle kombinációban.

A lista így teljes kakofóniát mutat: DK-EGYÜTT-MSZP-PM. DK-MSZP. DK-EGYÜTT-MSZP-PM-Szegedért. DK-EGYÜTT-MSZP. EGYÜTT-MSZP. DK-EGYÜTT-F.E.-MSZP-ÖSSZEFOGÁS-PM.  DK-EGYÜTT-ÉLJEN SZOMBATHELY-MSZP. LPE13-MSZP. DK-EGYÜTT-MLP-MSZP-PM-SZOCIÁLDEMOKRATÁK. DK-MISKOLC LOKÁLPAT-MSZP. EGYÜTT-FORUM-MSZP-PM. DK-EGYÜTT-MISKOLC LOKÁLPAT-MSZP. DK-EGYÜTT-MSZP-ÖSSZEFOGÁS ZUGLÓ.-PM. DK-EGYÜTT-MSZP-SZOLIDARITÁS. DK-EGYÜTT-MSZP-TVE-ST. DK-EGYÜTT-LOKÁLPATRIÓTÁK. VP-MLP-MSZP-PM. DK-MSZP-PM. DK-EGYÜTT-MLP-MSZP-PM-RÁTE. DK-EGYÜTT. DK-MSZP-PSZM. DK-EEE-EGYÜTT-FÜGE-MSZP-PM. DK-EGYÜTT-MLP-MOMA-PM-4K! DK-EGYÜTT-MLP-MSZP-PM. EGYÜTT-MSZP-PM. DK-EGYÜTT-MOMA-PM. DK-EGYÜTT-MLP-MSZP. DK-MLP-MSZP. DK-EGYÜTT-EZEDK-EURÓPAI BALOLDAL-MSZP. MSZP-SZOCIÁLDEMOKRATÁK. DK-EGYÜTT-MLP-PM. DK-EGYÜTT-MLP-MSZP-SZOCIÁLDEMOKRATÁK. DK-EGYÜTT-PM. DK-EGYÜTT-MSZP-P. LOKÁLPATRIÓTÁK-PM. EGYÜTT-Lokálpatrióták. DK-FCK EGYESÜLET. DK-EGYÜTT-MLP-MSZP-ÖSSZEFOGÁS. EGYÜTT-MLP. LDKE-MSZP. DK-EGYÜTT-MLP. DK-EGYÜTT-MSZP-ÖSSZEFOGÁS-PM. FIROSZ-MUNKÁSPÁRT.

Ezek a kombinációk összesen 700 ezer szavazatot értek, bár az összehasonlítást nehezítik az indulási helyek lakosságszáma közti különbségek. Ezzel együtt is figyelemre méltó, hogy a különféle összefogásokból sem keletkezett annyi eredmény, mint amennyit a szocialisták önállóan elértek az országban.

A jobboldalon jóval kevesebb (24) formáció jött létre, Ahol a Fidesz önállóan indult, ott összesen 123 ezer szavazatot szerzett, a KDNP 13 ezret, azaz még a Munkáspártra is több szavazat érkezett, mint a kereszténydemokratáknak. Szerencséjükre alig akadt körzet, ahol nem a Fidesz farvizén nyertek (a FIDESZ-KDNP szövetségre összesítve 4,5 millió szavazat érkezett. A Fidesz a KDNP-n kívül jellemzően a Nemzeti Fórummal, illetve helyi lokálpatrióta egyletekkel közösködött, így kéttucatnyi olyan szervezet juthatott mandátumhoz, amelyeknek önállóan nem biztos, hogy sikerült volna.

A jobboldali választási listák másik kuriózuma a Független Kisgazdapárt: 2386 szavazattal még a kereszténydemokraták önálló eredményét is sikerült alulmúlniuk. Ahhoz volt elég, hogy egy-egy képviselőt adjanak Ksrtsncsságnak, Hobolnak és Túronynak.

(Hangsúlyozzuk: a lista annyiban torzít, hogy nem veszi figyelembe, a pártok és szövetségek hány helyen, illetve mekkora településen indultak. Az összesített szavazatszámok ettől függetlenül is beszédesek - a Szerk.)

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.