Ennyit érnek Lázár és Rogán tanácsadói

Mesterházy Attila meg akarta tudni Rogán Antaltól és Lázár Jánostól, milyen tanácsadókat alkalmaznek és mennyit fizetnek nekik. Érdemi választ először csak Lázár adott, később aztán valamiért Rogán is beadta a derekát.
A Kabintirodát irányító Rogán Antal a parlament honlapján olvasható válaszában azt írta: egy politikai tanácsadói és két politikai főtanácsadói munkakört hozott létre a miniszteri kabinetben, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkárhoz két politikai tanácsadót, és egy politikai főtanácsadót neveztek ki, a parlamenti államtitkárt pedig egy politikai tanácsadó segíti.

Arra a kérdésre azonban először nem volt hajlandó nyilvános választ adni, hogy mennyit fizetnek a tanácsadóknak. Szerinte a fizetések nyilvánosságra hozatala nem áll arányban a közérdekű adatok megismerésének igényével, de úgy döntött, hogy Mesterházy belenézhet az adatokba. Ezzel együtt figyelmeztetett: ha nyilvánosságra hozzák a látottakat, azért a jogi és nem jogi felelősség is Mesterházyékat terheli.

Később megváltozott az álláspontja, így a Kormányzati Tájékoztatási központ közölte: a Kabinetiroda hét (fő)tanácsadói havi bruttó 350 és 888 ezer forint között keresnek - írta az origo.

Egy miniszter nem fenyegethet egy képviselőt, főleg nem a tájékoztatási minisztériumot vezető Rogán Antal, és főleg nem egy ellenzéki képviselőt, amikor az a közpénzek elköltését érintő tájékoztatásért fordul hozzá - reagált Mesterházy arra a válaszlevélre, amelyet Rogántól kapott.

Lázár viszont kapásból válaszolt. Tájékoztatása szerint a miniszteri kabinetben 18 politikai tanácsadó dolgozik, akikre havonta bruttó 7 893 500 forintot tudnak költeni (ez átlagban 438,5 ezer forint fejenként). Van még két politikai főtanácsadója is, ők havi bruttó 2,52 millióért tevékenykednek, a miniszterelnök-helyettesnél pedig dolgozik egy politikai főtanácsadó aki  havi bruttó 750 ezret kap.

Lázár Jánoshoz tíz államtitkárság tartozik, és az irányítása alatt álló államtitkárságokon – folytatja válaszában – tizennyolc politikai tanácsadó dolgozik, összesen bruttó havi 9 048 600 forintért, továbbá hat politikai főtanácsadó is, akik összesen havi bruttó 5 millió 720 ezer forintot keresnek - írja a hvg.

Miniszter ne fenyegetőzzön

Egy miniszter nem fenyegethet egy képviselőt, főleg nem a tájékoztatási minisztériumot vezető Rogán Antal, és főleg nem egy ellenzéki képviselőt, amikor az a közpénzek elköltését érintő tájékoztatásért fordul hozzá - reagált Rogán válaszlevelée Mesterházy Attila.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.