Aki nem éri meg a nyugdíjkorhatárt, annyit is ér?

„A korkedvezményes nyugdíj nem tréfa, tízezrek élete múlik rajta!" – hívták fel a figyelmet a keddi szakszervezeti demonstráció résztvevői; szerintük a veszélyes munkakörökben foglalkoztatottak közül sokan meg sem érik a tényleges nyugdíjkorhatárt.
Több százan tüntettek a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj megvonása miatt kedd délután a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete előtt. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) aláírásgyűjtést kezdeményezett a Tisztes Munka Világnapján, a közszolgálati bérek befagyasztása ellen is tiltakozva.

A demonstráció kiváltó oka az, hogy az egészségre káros munkakörökben dolgozók számára biztosított korkedvezmény az év végén megszűnik – tehát például a veszélyes üzemekben, a sugárveszélyes környezetben vagy a közlekedésben foglalkoztatottak sem mehetnek korábban nyugdíjba. A szakszervezetek szerint viszont képtelenség folyamatos munkarendben, a volán mögött, esetleg melegüzemekben negyven évet végigdolgozni.

A munkaadók különben a korai nyugdíjra jogosult foglalkoztatottak után többletjárulékot is fizetnek, tehát a kedvezmény miatt jelentkező kiadásokat nem a költségvetésből fedezték. A szakszervezetek ezzel kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy a veszélyes környezetben dolgozó munkavállalók átlagéletkora sokszor alacsonyabb, mint a tényleges öregségi nyugdíjkorhatár.

A korengedményes nyugdíj – amelynek megőrzését szintén követelik – fontos foglalkoztatáspolitikai eszköz, hiszen az idősebb munkavállalók számára ez biztosította a visszavonulás lehetőségét, ha a nyugdíj előtt néhány évvel bocsátották el őket. Ebben az esetben a munkáltatónak előre ki kell fizetnie az érintett után a tényleges nyugdíjkorhatár eléréséig terjedő időszakra esedékes járulékot, az államnak tehát ez egyetlen fillérjébe sem kerül.

Az aláírás-gyűjtési akció egy hónapig tart, s a petíciót a szakszervezet a saját szakmai javaslataival együtt elküldi a miniszterelnöknek. Az országos szakszervezeti akcióval egyébként kivételesen a munkaadók többsége is egyetért, s vállalnák azokat a kötelezettségeket, amelyekkel évente tízezreket lehetne munkanélküliség helyett korai nyugdíjba menekíteni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.