Ennyire vizsgálják a kampányköltéseket

Az Állami Számvevőszék a törvényi előírásoknak megfelelően ellenőrzi a kampánypénzek elszámolását – közölte a szervezet kedden arra reagálva, hogy egy nappal korábban a Transparency International jogi igazgatója arról beszélt újságírók előtt, hogy az ÁSZ "nem teszi a dolgát" a kampánypénzek ellenőrzésnél.

Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója többek között arról beszélt hétfői sajtótájékoztatóján, hogy az ÁSZ nem ellenőrzi a pártok költéseit, illetve csak formálisan ellenőrizte 2010-ben is a pártok számláit.

Az Állami Számvevőszék keddi közleményében hangsúlyozta: az ÁSZ a törvényi előírások értelmében ellenőrzi a kampánypénzek elszámolását, a szervezet, mint a közpénzek őre "teszi a dolgát", és mint jogalkalmazó, mindenben a hatályos törvényi előírások szerint jár el. Így volt ez a 2010-es országgyűlési választáshoz kapcsolódó ellenőrzés során is, amikor az ÁSZ több szabálytalanságot, hiányosságot tárt fel – tették hozzá.

Az ÁSZ felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szokás alapján, hanem a törvényi előírások értelmében, a nemzetközi standardokon alapuló, szigorú ellenőrzési módszertan és program alapján ellenőriz.

A választási kampányhoz kötődő ellenőrzés során az ÁSZ úgynevezett pénzügyi szabályossági ellenőrzést végez, amely során felhasználja az egyéni jelöltek, jelölő szervezetek elszámolásait, nyilvántartásait, a kampányra fordított kiadásaikat igazoló bizonylatokat. Az ÁSZ ellenőrzése során a rendelkezésre álló más dokumentumokkal is összevetheti a nyilvántartások és bizonylatok adatait.

A törvényi előírások értelmében a szervezet hivatalból a mandátumhoz jutott jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásait ellenőrzi, ugyanakkor a képviselői helyhez nem jutott jelöltek vagy jelölőszervezetek kampányköltéseit az ÁSZ más jelölt vagy jelölőszervezet kérelmére ellenőrzi – emlékeztettek. Az ellenőrzés iránti kérelmet a választást követő három hónapon belül lehet benyújtani bizonyítási indítvány csatolásával. Az ÁSZ készen áll arra, hogy kérelem esetén bármely a választáson induló egyéni jelölt vagy párt elszámolását ellenőrizze – hangsúlyozták.

Az ÁSZ egyúttal felkínálta a konzultáció lehetőségét a tevékenységével kapcsolatban szakmai véleményt megfogalmazó szervezeteknek, személyeknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.