Engedély nélkül nyitották meg a Lánchíd utcát

Teljes volt a káosz szerdán a Várkert Bazár előtt futó Lánchíd utcában. A már augusztusban felavatott, ám a folytatódó munkálatok miatt a forgalom elől szerdáig lezárt utcát tegnap megnyitották, de csak részlegesen, megfelelő előkészületek és engedély nélkül.
Éppen egy hónappal ezelőtt adták át másodszorra is a fővárosban a megújult Várkert Bazárt, s a legutóbbi, augusztusi ceremónián már az épületegyüttes előtt futó Lánchíd utca elkészültét is megünnepelték. Már akkor is nyilvánvaló volt, hogy az avatások, valamint a kormányzati közlemények ellenére sem a Várkert Bazár, sem pedig az utca nem készült el teljesen. Olyannyira nem, hogy még tegnap is dolgoztak a Várbazárban és az előtte vezető utcában. Ezzel együtt annyi előrelépés történt szerdán, hogy a forgalom elől eddig lezárt utcát megnyitották. Igaz, ez a lépés épp olyan tragikomikusra sikerült, mint szinte minden a beruházás átadásával kapcsolatban.
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A távirati iroda már kedden közzétette, hogy szerdán átadják a forgalomnak az utcát. Az viszont már sokakhoz nem jutott el – igaz, nem is verték nagydobra –, hogy egyelőre csak a BKV-buszok és a célforgalom előtt nyitották meg a szakaszt. Emiatt reggel akadtak is bonyodalmak, hiszen rengeteg autós erre hajtott. Kora délutánra egyre több tiltó táblát helyeztek el, ami viszont további zavarokat okozott, hiszen finoman szólva sem volt egységes a forgalomirányítás. Volt, hogy csak a célforgalom, máskor az engedéllyel rendelkezők, olykor pedig kizárólag a BKV számára engedték a behajtást. És, hogy teljes legyen a kép: láttunk olyan táblát is, amely szerint még a BKV buszai is a tilosban jártak. Az utcák végére vezényelt – sajátos módon – forgalomirányítóvá előléptetett munkások is ötletszerűen­ terelték a járműveket: a buszok mellett a határozottan fellépő autósokat, valamint a taxikat folyamatosan beengedték, a többieket visszafordították.

Szerdára az is világossá vált, hogy nem csak a forgalomszervezéssel voltak gondok. Mivel több sajtóhír is arról szólt, hogy a felújított utcát nem hagyta jóvá minden szakhatóság, megkerestük a Nemzeti Közlekedési Hatóságot, hogy megtudjuk, engedélyezték-e a forgalomba helyezést. A hatóság gyors választ ígért, ám később kiderítették, nem ők, hanem a Fővárosi Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége az illetékes.

A felügyelőség válaszából kiderül, hogy elviekben „a jogszabály nem zárja ki a forgalom folyamatos fenntartása mellett történő építés lehetőségét", de az tény: egyelőre nem zárult le az engedélyezési procedúra. Lapunk megkeresésére azt írták: „A hatóság abban az esetben engedélyezi a megépített út forgalomba helyezését, ha az építmény az építési engedélynek megfelelően épült meg, rendeltetésszerű használatra alkalmas, és kielégíti a forgalombiztonsági követelményeket. Mindezek megállapítása végett a szükséges eljárási cselekmények még nem fejeződtek be, a hatósági eljárás még jelenleg is folyamatban van."

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.