Energetikai korszerűsítés a Budavári Általános Iskolában

Nyár végéig megvalósul a Budavári Általános Iskola átfogó energetikai korszerűsítése, a mintegy 140 milliós, EU-s támogatással megvalósuló fejlesztés az eddigi legnagyobb zöldberuházása az I. kerületnek.

A budavári önkormányzat stratégiai feladatának tekinti a kerületi fenntartású közintézmények energiafelhasználásának javítását. Ennek megfelelően idén minden eddiginél nagyobb zöldberuházást hajt végre európai uniós támogatással: hozzálát a Tárnok utca 9-11. szám alatti, kétemeletes Budavári Általános Iskola átfogó energetikai korszerűsítéséhez, a munkálatokat a következő tanévkezdésig, azaz nyár végéig befejezik, egy része viszont jövő februárban lesz kész. Az önkormányzat felmérései alapján az 1966-ban épült Budavári Általános Iskola fűtési-energiafogyasztása igen jelentős, ami komolyan veszélyezteti az intézmény gazdaságos üzemeltetését. Az energiaveszteség oka többek között, hogy a nyílászárók korszerűtlenek, elöregedtek. Ráadásul a falak és a homlokzatok hőszigeteléseinek vastagsága és minőség már nem felel meg a mai követelményeknek.

Mivel a nyílászárók cseréjéhez és a fűtéstechnológia korszerűsítéséhez szükséges összeget a kerület önerőből nem tudta finanszírozni, ezért 2009 decemberében pályázatot nyújtott be, melyet az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tavaly márciusban pozitívan bírált el. A szerződést júniusban írták alá, mellyel az önkormányzat megkapta a teljes beruházás 76 százalékát kitevő, valamivel több mint 107 millió forintos vissza nem térítendő támogatást. A felújítás teljes összege 140,8 millió forint.

A korszerűsítés keretében a jelenlegi homlokzatokat a vasbetonvázig visszabontják, majd az újraburkolás előtt a teljes külső felületet nyolc, illetve tíz centiméter vastag hőszigetelő anyaggal vonják be. Ezzel az előzetes számítások szerint negyedére csökken az épület szerkezeti hővesztesége. Ásványgyapottal leszigetelik a Tárnok utca felőli épületszárnyban a födémet, valamint a műemléki környezethez igazodva az eredetivel megegyező kialakítású, fokozottan hőtartó fa nyílászárókat építenek be a régiek helyére. Épületgépészeti fejlesztésekre is sor kerül, az intézmény 208 radiátorára vandálbiztos termosztatikus szelepeket szerelnek, míg a nagy belmagasságú tornaterem mennyezetén a meleg levegőt a közösségi térbe visszavezető légcsatornarendszert alakítanak ki. Mindennek köszönhetően 30-40 százalékkal csökken az épület hőenergia-felhasználása.    

A beruházással a gyermekek komfortérzetét is jelentősen javítják – hangsúlyozta dr. Fejér Lászlóné, az iskola igazgatója. Az ütemezésnek köszönhetően a munkálatok nem befolyásolják a tanítás menetét. A gyerekeknek nem kell állványokat, cserére váró ablaktáblákat kerülgetniük, mivel az ilyen jellegű felújítási munkákat a szünidőben végzik el. Ugyanakkor egyetlen változás mégis lesz az iskola életében: a szülőkkel egyeztetve az iskola vezetése úgy döntött, hogy két nappal előrehozza a tanév végét. Ez nem jelenti az óraszám csökkenését, ugyanis a második félévben két alkalommal szombaton is lesz tanítás. Ezt valószínűleg a gyerekek sem bánják, hiszen az egyik szombaton tartják majd meg az iskola szokásos családi napját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.