Rab László: Én is, te nem

Megfigyeltem, hogy pár hete az Isten kifejezetten sokat törődik Magyarországgal. Erre abból következtettem, hogy gyakran hívják segítségül, de talán még gyakrabban szólongatják.

Isten valahol itt poroszkálhatott köröttünk - de mindenképpen felettünk - a választások második fordulójának éjszakáján. Április 26-án reggel szolgálatba helyezte magát.

Szép karriert befutott ez az általában, ráadásul felekezetek pontos körülhatárolása nélkül emlegetett Isten, mert alig pár nappal az új parlament megalakulása után Semjén úr, aki az említett Isten szolgáinak egyik hivatásos szószólója, egyenesen a történelem urának nevezte. S miután az Isten nem ágált a túlterhelés ellen, elfogadtam ezt is.

Jött aztán egy másik úr, bizonyos Kőszegi Zoltán fideszes képviselő, Dabas polgármestere, aki egyenesen úgy fogalmazott, hogy "ha valaminek a tagadását büntetjük, akkor szívem szerint elsősorban az istentagadást kezdeném el büntetni."

Rögtön tudtam, hogy ebből kalamajka lesz, jönnek majd az istentelenek, és föl lesznek háborodva: hogy lehet őket megbüntetni amiatt, amiről úgy gondolják, hogy nincs? Egy kísérlettel próbáltam mindezt alátámasztani. Kitettem az asztalra egy almát (nehogy valaki egyházi motívumot gondoljon bele!), aztán megettem. Mire végeztem vele, nem volt alma az asztalon. Kérdés: tagadom-e, hogy ott van az alma, amikor nincs ott? Nem tagadom, mert ami nincs, azt nem tudom letagadni. Kész, vége, mehetünk tovább.

Ha istenhívő vagyok, a dolog - Isten tagadásának büntetése - még macerásabb. Melyik Isten tagadását próbálná törvénybe foglalni a kedves honatya? És hogy tenne különbséget az Istenek között? Mi van, ha több Istenem is van? Mi van, ha nem feltétlenül ugyanaz, mint az, amelyik kiterjesztette védőszárnyait a választásokon győztes Fidesz Magyar Polgári Párt - Kereszténydemokrata Néppárt közös jelöltjei fölé?

Ne folytassuk. Arra, hogy bevezessenek valamiféle istentagadást büntető törvényt, természetesen nem kell számítani. Az, hogy beszélnek róla, megengedett. De a boszorkányok ideje lejárt, félnivalónk akkor sincs, ha a dabasi polgármester a Pest megyei Fidesz-KDNP területi listáról a parlamentbe jutva büntetni rendelné az istentagadást.

Sokkal egyszerűbb volna bevezetni a KDNP tagadásának tilalmát. Ha nem volna szabad föltételezni, hogy a KDNP az életben nem érne el 1 százaléknál jobb eredményt semmilyen magyarországi választáson, mindjárt világosabb volna a képlet.

Isten léte vagy nemléte ennél sokkal bonyolultabb. Megnyugodhatunk: nem a dabasi polgármester fogja eldönteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.