Az Emmi szerint nőtt a felsőoktatási intézmények támogatása

A kormány 23 milliárd forint többlettámogatást nyújt idén a felsőoktatási intézményeknek tavalyhoz képest, szemben a csökkenő támogatottságról szóló sajtóhírekkel – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel.

Mint írták, a felsőoktatási intézmények hallgatói létszáma folyamatosan csökken, ami egyrészt a demográfiai helyzettel, másrészt egyes szakok hallgatókat vonzó képességének jelentős csökkenésével magyarázható. Az pedig, hogy melyik, illetve mely területen oktató tanártól válik meg az egyetem, az intézmény saját döntése - hangsúlyozták.

Dezső Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karának (BTK) dékánja szombaton közölte az MTI-vel, hogy az egyetemi költségvetési megszorítások miatt március elsejétől 22 oktatót küldenek el. Nyugdíjas korú, 62, illetve 65 év fölötti emberekről van szó, további tíz, félállású oktatójukat pedig arra kérik, hogy igényeljenek fizetés nélküli szabadságot az év végéig.

Az Oktatói Hálózat hétfői állásfoglalásában azt írta: a kényszernyugdíjazások és az elbocsátások egyenes és régóta előre látható következményei a múlt év decemberében az Országgyűlés által elfogadott költségvetésnek.

Hétfőn a Hálózat a Tanszabadságért szolidaritást vállalt az elbocsátások ellen tiltakozó oktatókkal, hallgatókkal, a Magyartanárok Egyesülete pedig kedden közleményben ítélte el a nyugdíjazási, leépítési folyamatot.

Kedd délután az Oktatói Hálózat tagjai több száz diákkal közösen tiltakozásuk kifejezéseként élőlánccal vették körbe az ELTE BTK egyik épületét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.