EMMI: nem lesz gond a gyógyszerellátással

Minden rendben lesz a gyógyszerellátással – ígéri az illetékes államtitkárság. A főhivatal a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének azon véleményére reagált, miszerint nagyon sok gyógyszertárnak megoldhatatlan problémát jelent egy hamarosan életbe lépő rendeletmódosítás.

A gyógyszerellátás folyamatossága és biztonsága garantált – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Egészségügyért Felelős Államtitkársága az Országos Sajtószolgálattal.

A közlemény szerint a minisztérium az előző kormányzat liberalizációs törekvéseivel szemben 2011-ben a gyógyszer- és betegbiztonság érdekében alakította át a közvetlen lakossági gyógyszerellátás rendszerét. Ennek egyik eleme a gyógyszertárak személyi feltételeivel kapcsolatos szabályozás kialakítása volt, azaz annak biztosítása, hogy a gyógyszerkiadás során a beteg a gyógyszer- és betegbiztonság megvalósulása érdekében mindig a megfelelő szakemberekkel találkozzon. A már működő gyógyszertárak esetében ennek a részszabálynak a bevezetésére több mint két év átmeneti idő áll rendelkezésre.

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága a 2011-es rendelet bevezetését megelőző szakmai egyeztetésen – amelyen az összes érintett ágazati szereplő között a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének képviselői is jelen voltak – vállalta, hogy a szabályozás átmeneti idejében folyamatosan monitorozza a feltételeknek való megfelelést. A 2012. év végén minden gyógyszertárra kiterjedő adatbekérést és feldolgozást az államtitkárság elvégezte. Így – a tavaszi jogalkotási rendben is szereplő feladatként – a szabályozással kapcsolatban minden gyógyszerészszervezettel újra közös egyeztetés történik. Ezen a felek megtárgyalják a felmérés eredményeit, a személyi minimumfeltételekkel kapcsolatban a 2013. szeptember 1-jével életbe lépő elvárásokat, és a partnerek jelzéseit is.

A közlemény azzal zárul, hogy az államtitkárság a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) javaslatát – a szövetség sajtóközleményével egy időben – tegnap kapta meg.

Mint ismert, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) véleménye szerint a gyógyszertárak jelentős részének megoldhatatlan problémát jelent majd a 2013 szeptemberében életbe lépő létszámrendeletnek való megfelelés, ezért javaslatokat fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogy miként maradhat fenntartható a magyar gyógyszertárpiac a létszámminimum bevezetése mellett. A HGYSZ eljuttatta javaslatait az illetékes szervekhez.

A rendeletmódosítás szerint a gyógyszertárak szaklétszámát 2013 szeptemberétől a gyógyszertár nyitvatartási ideje, valamint a gyógyszertárban befogadott vények száma határozza meg. Az új szabályozásnak megfelelően – amely öt külön kategóriába sorolja a gyógyszertárakat nyitvatartási idejük alapján – a patikák heti 40 óra nyitvatartási idő alatt egy gyógyszerészt, míg heti 67 óra felett már 4 gyógyszerészt és emellett 4 szakasszisztenst kötelesek foglalkoztatni*. Ezen felül, ha a gyógyszertárban beváltott havi vények átlaga meghaladja a kétezer darabot, akkor kétezer vényeként további egy gyógyszerész vagy szakasszisztens foglalkoztatására kötelezett a patika.

Korodi Karolina, a HGYSZ elnöke azt mondta: „a fő problémát az jelenti, hogy a gyógyszertárak jelentős forráshiánnyal küzdenek, és a rendeletben megfogalmazott új szabályok várhatóan növelni fogják a patikákra nehezedő terheket. A szabályozás elsősorban az ellátás gerincét képező kisebb és közepes gyógyszertárakat fogja érzékenyen érinteni”. 

A témával kapcsolatban megszólalt a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselőcsoportja is, amely szerint az utóbbi három évben amúgy is forráshiányossá vált gyógyszertárak döntő többsége ezeknek a feltételeknek képtelen megfelelni. Erre csak az lehet a válaszuk, hogy kevesebb gyógyszert vételeznek, esetleg rövidítik a nyitvatartási időt. A párt felszólítja a kormányt, hogy vizsgálja felül betarthatatlan döntését, és tegye lehetővé, hogy a kistelepüléseken is biztonságos legyen a gyógyszerellátás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.