Mégsem drágul a menza

Nem lesz áremelés az iskolai közétkeztetésben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága csütörtökön az MTI-vel.

Mint kiemelték: a közétkeztetéssel kapcsolatos csütörtöki egyeztetésen az államtitkárság korábbi álláspontját megerősítve ismételten hangsúlyozta, hogy nem lesz áremelés a menzákon. "Az államtitkárság elkötelezett a gyermekek egészségét szolgáló közétkeztetés megvalósításában, ezt prioritásnak tekinti" - szögezték le.

A megbeszélés valamennyi résztvevője megerősítette, hogy egyértelműen támogatja a gyermekek egészséges étkeztetésének garantálását szolgáló jogszabály megalkotását. Az egyeztetésen több szakmai kérdést részletesen is megtárgyaltak, mint például a sócsökkentés menetrendjét, vagy az étlap információtartalmát és a szükséges felkészülési időt. Utóbbi kapcsán az egészségügyi államtitkárság elfogadta a közétkeztetők azon igényét, hogy a rendelet hatályba lépését követően türelmi időszak álljon rendelkezésre. Ez a tervek szerint 2014. szeptember elsejéig tart. 

Mindezek mellett több olyan kérdés is felmerült, amely a közétkeztetésben részt vevők egymás közötti felelősségi viszonyával, a közbeszerzések elbírálásának szempontjaival és a közétkeztetésre költött összegek jelentős területi eltéréseivel kapcsolatosan várhatóan további egyeztetéseket eredményez - tették hozzá.

A csütörtöki - az egészségügyi államtitkárság szerint - "konstruktív légkörű megbeszélésen" a közétkeztetésben érintettek számos képviselője vett részt, így az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és egyes tagszervezetei - Hungast Holding Zrt., Sodexo, Eurest; Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Junior Zrt., Bakonygaszt Zrt., a Magyar Közétkeztetők Szövetsége, az Elamen Zrt., a Hügli Kft., az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége és a Mintamenza munkacsoport. A kormányzat részéről az Emmi egészségügyi,  szociális és oktatási ágazata, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői voltak jelen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.