Emmi: csökkentek az idősek terhei

A rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadék a nyugdíjakkal azonos mértékben emelkednek január 1-től - írja az Emmi.

Jövő év január 1-től a nyugdíjakkal együtt 2,4 százalékkal emelkednek a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadék is - írja közleményében a Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság (Emmi).A nyugdíjhoz hasonlóan 2013-ban ezeknek az ellátásoknak is jelentősen emelkedett a reálértéke, ami mintegy 600 ezer főt érintett kedvezően. A kormánynak a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzésére tett lépései az elmúlt több mint három évben kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá tették az idős emberek életét.

Míg a szocialista kormányok alatt nőttek a rezsiköltségek és az infláció, jelentősen csökkent a nyugdíjak reálértéke, sőt, a nyugdíjak megadóztatását tervezték, addig a kormány 2012-ben megakadályozta a nyugdíjak megadóztatását, csökkentette a rezsiterheket, az inflációt és emelte a nyugdíjak vásárlóértékét. A közlemény szerint ezzel könnyítette mintegy kétmillió idős ember életét, valamint azokét, akik rokkantsági vagy rehabilitációs járadékot, illetve baleseti járadékot kapnak.

Az Emmi azt írja: 2006 és 2010 között a nyugdíjak reálértéke 8,5 százalékkal csökkent, a mélypont a 2009-es év volt, amikor az idősek járandóságának reálértéke 12 hónap alatt 6,9 százalékkal csökkent. 2011-óta a nyugdíjak reálértéke 3,3 százalékkal nőtt, ami elsősorban az inflációkövető nyugdíjemeléseknek és a 20 éve legalacsonyabb inflációnak köszönhető. Nagyon kedvező a nyugdíjasok számára továbbá a távfűtés és a villany díjának 20 százalékos, a víz, csatorna, szennyvízszippantás, a PB-gáz, valamint a kéményseprés díjának százalékos csökkentése is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.