Emmi: bérfejlesztést nem szabad külföldi hitelből fedezni

A kormány továbbra is elkötelezett a szociális területen dolgozók helyzetének javítása iránt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért felelős államtitkársága kedden az MTI-vel.

Az államtitkárság arra reagált, hogy a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság a szociális munka napján, kedden demonstráción követelte: a kormány értékén kezelje az ágazatot és az abban dolgozókat. A tárca közleménye szerint "a területért felelős politikai vezetők tisztában vannak az ágazat nehéz helyzetével, az átalakításoknak remélhetőleg jövőre meglesz a gyümölcse. Bérfejlesztést azonban nem szabad külföldről felvett hitelből fedezni - mint ahogy azt korábban a szocialista kormányok többször is megtették."

Jövőre 30 százalékkal nő a bölcsődék finanszírozása, ami az önkormányzatok számára a béremelést is lehetővé teszi. A nevelőszülők foglalkoztatási jogviszonya az 5750 embert foglalkoztató ágazatban dolgozók életkörülményeit javítja és biztonságosabbá teszi családjaik életét. Erre a jövő évi költségvetésben több mint négymilliárd forintot fordít a kormány, csakúgy mint az ápolási díjra - olvasható a közleményben.

Az államtitkárság közlése szerint "a családi adókedvezmény januári kiterjesztésével mintegy 53 milliárd forinttal nő a családok bevétele, és a rezsicsökkentés, valamint a csaknem 40 éves mélypontján lévő infláció tovább segítik, hogy növekedjen a fizetések vásárlóértéke".

A baloldali kormányzás után az eladósodott önkormányzatok jelentős része képtelen volt finanszírozni intézményeit, így a bezárásuktól kellett tartani. Az elmúlt években sikerült stabilizálni a szociális ellátórendszert, biztosítani a hosszú távú finanszírozást, és megkezdődtek a fejlesztések is - írták.

Hozzátették, hogy a kormány négy év alatt 6200 új és csaknem 5000 felújított bölcsődei férőhelyet ad és adott át országszerte 28 milliárd forint ráfordításával, ami ezer új munkahelyet is jelentett.

Az Új Széchenyi Terv keretében hétmilliárd forintos pályázati keret állt rendelkezésre a bentlakásos szociális és gyermekvédelmi intézmények korszerűsítésére - olvasható a közleményben. 2011-től évi 95 millió forint többlettámogatást kapnak az autista-lakóotthonok, illetve kétezer speciális ágyat is eljuttattak a bentlakásos intézményeknek - sorolta az eredményeket az államtitkárság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.