Emléktáblát kapott Horn Gyula

Domborműves emléktáblát állított a budapesti XIII. kerületi önkormányzat Horn Gyula egykori miniszterelnöknek, a városrész díszpolgárának.

A kerület szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az emléktáblát a volt kormányfő egykori lakóhelyén, az Újpest rakpart egyik házának falán helyezték el. A közlemény Tóth József (MSZP) polgármester beszédét idézve párhuzamot vont a kerület és a volt miniszterelnök között. Tóth József szavai szerint Horn Gyula egyenes, tiszta baloldali ember volt, aki sosem felejtette el, hogy" közülük emelkedett ki, s mindig éreztette velük, hogy sosem szakadt el tőlük."

Az emléktáblánál koszorút helyezett el a család nevében Horn Gyula özvegye és lánya, a kerület nevében a polgármester, valamint Kovács László, a Horn-kormány egykori minisztere, az MSZP volt elnöke.

Horn Gyula 1932. július 5-én született Budapesten. 1989 májusától 1990 májusáig a Németh-kormány külügyminisztere volt. 1989 októberében egyike volt az MSZP alapítóinak, 1990 májusától 1998 szeptemberéig töltötte be a szocialista párt elnöki tisztségét. A politikus 1994 és 1998 között volt az ország miniszterelnöke. 1990-től 2010-ig volt tagja az Országgyűlésnek, 2007 szeptembere óta azonban betegsége miatt nem vett részt a parlament munkájában.

A politikus 2007 szeptemberében került a Honvédkórházba súlyos betegséggel, utoljára a 75. születésnapjára rendezett ünnepségen jelent meg a nyilvánosság előtt. Életének 81. évében, hosszan tartó, súlyos betegségben hunyt el idén június 19-én.

Munkásságát számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el, a többi között a Kelet- és Nyugat-Európa között lévő vasfüggöny lebontásában, valamint a német újraegyesítésben játszott szerepéért. 2004-ben lett a XIII. kerület díszpolgára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.