Emléktáblát kapott "Dóra"

Halálának harmincadik évfordulója alkalmából Radó Sándor emléktáblát avattak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének budapesti székházában.

Radó Sándor Kossuth- és Állami-díjas földrajztudós, térképész, a legendás antifasiszta hírszerző („Dóra”) 1981. augusztus 20.-án, életének 82. évében hunyt el.

Trom András, Radó nevelt fia – az emléktábla kezdeményezője – táblaavató beszédében hangsúlyozta: „Halála után 30 évvel nekünk, akik Radó Sándorra emlékezünk, az a dolgunk, hogy éberen figyeljünk és figyelmeztessünk azokra a jelenségekre, amelyek arra utalnak, hogy egyesek vissza akarják forgatni a történelem kerekét.

Trom András különösen időszerűnek tartja az emléktábaavatást, hiszen a nacionalizmus, a felsőbbrendűség hamis mítosza, a fasizmus eszméi láthatóan gyökeret tudnak verni jelenünkben is. Ezért mindenkinek azt ajánlja, hogy Radó Sándor példája lebegjen a szemünk előtt, aki már akkor felvette a küzdelmet a nácizmus és fasizmus szörnyetegével, amikor még nem is mutatta ki igazán a foga fehérjét.

A legendás hírszerző („Dóra”) emlékének a Holokausztot túlélő hálás zsidóság nevében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége állított emléktáblát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.