Emlékezés a vértanúkra

A kormány és a legfőbb közjogi méltóság, az államfő is lerója tiszteletét ma az aradi vértanúk előtt. Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc leverése után, október 6-án a császári haditörvényszék ítélete alapján 13 honvédtisztet végeztek ki Aradon, illetve Budapesten végrehajtották a Batthyány­ Lajos miniszterelnökre kimondott halálos ítéletet is. Az első Orbán-kormány 2001 novemberében nyilvánította nemzeti gyásznappá október 6-át.

A hagyományoknak megfelelően reggel kilenckor félárbocra engedik az ország lobogóját a Kossuth téren, az eseményen részt vesz Áder János köztársasági elnök is. Fél órával később gyertyát gyújtanak Batthyány egykori vesztőhelyénél, ahol ma az örökmécses áll. Ezzel egy időben az Országház Deák-termében a parlament alelnöke, Hiller István megnyitja A népképviselet mártírjai című konferenciát.

Ma 11 órakor Simicskó István honvédelmi miniszter mond beszédet a Fiumei úti sírkertben. Este hatkor pedig a Ludovika kápolnájában emlékmisét celebrál Bíró László tábori püspök, és beszédet mond a Hadtörténeti Múzeum parancsnoka, Kovács Vilmos ezredes.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.