Embertelen körülmények a börtönökben

Túlzsúfoltak, elhanyagoltak a magyar börtönök, egy büntetés-végrehajtási intézetben a női elítélteknek nincs meg a lehetőségük a napi fürdésre - állapította meg az ombudsmani hivatal helyszíni vizsgálata.

Az egyik fővárosi börtönben ismerhetette meg az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának ellenőrzési albizottsága az állampolgári jogok országgyűlési biztosának tapasztalatait. Az ombudsman munkatársai az egri, a pálhalmai és a kalocsai büntetés-végrehajtási intézetben végeztek helyszíni vizsgálatokat - írja a HírTV-re hivatkozva a Magyar Nemzet Online.

Kalocsán tartják fogva az életfogytiglanra ítélt nőket. A hatályos miniszteri rendelet a férfi elítéltekre három, a nőkre és a fiatalkorúakra pedig három és fél négyzetméter mozgásteret ír elő.

Pajcsicsné Csóri Erika főtanácsadó elmondta: több helyen megállapította az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosának Hivatala, hogy nagyon zsúfoltak a börtönök a női elítéltek számára is. Pálhalmán például megállapították, hogy nincs biztosítva a nők számára a napi fürdési lehetőség, ami a fogvatartott nők emberi méltósághoz való jogát csorbítja - tette hozzá.

A fegyházak, börtönök, fogházak fenntartása évi 41 milliárd forintba kerül, a költségek 88 százalékát az állam állja. Összehasonlításul: egy egyetemista napi kétezer forintba, egy fogvatartott négyszer ennyibe kerül a költségvetésnek.

A helyhiányt a rendészeti államtitkár nem vitatta, de a kormány - pénz hiányában - leállítja a magántőkéből finanszírozott börtönprogramot. Az elmúlt években Veszprémben, Szombathelyen és Tiszalökön épült büntetés-végrehajtási intézet PPP-modellben.

„Nem aktuális most börtönt építeni, az viszont tény, hogy mióta a rendőrség fokozott ellenőrzést végez az utcákon, mintegy 360-nal több börtönlakó van, tehát részben ez okozza a százalékban számított növekedést" - nyilatkozta Juhász Gábor rendészeti államtitkár.

Ha a parlament elfogadja a Büntető törvénykönyv módosítását, a jövőben lehetőség nyílik a szabadságvesztés végrehajtásának részbeni felfüggesztésére. A javaslat bevallott célja a takarékosság, vagy ahogy a módosító indítvány indokolásában fogalmaz az igazságügyi miniszter: a „börtönévek megtakarítása".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.