Embermentőkre emlékeztek Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátságban 1944-ben és 1945-ben menedéket keresők oltalmazójának, s az egyik budapesti rakpart névadójának, az embermentő Friedrich Bornnak az emléktáblájánál kezdődött a Nemzetközi Vöröskereszt Napja. Az emlékrendezvényt a svájci nagykövetség szervezte a monostorban.

Várszegi Asztrik püspök-főapát volt a fővédnöke a rendezvénynek, ahol sok ország nagykövete jelent meg. Felidézték Eduard Benedek Brunschweiler és a Friedrich Born embermentő érdemeit.

Brunschweiler a Nemzetközi Vöröskereszt megbízottjaként 1944-1945-ben önzetlenül oltalmazta a Pannonhalmi Főapátságban menedéket keresőket. Áldozatos humanitása elismeréseként a Holokauszt Emlékközpont javaslatára 2009-ben posztumusz megkapta a Világ Népeinek Igaza jeruzsálemi elismerését. 

Friedrich Born, a Nemzetközi Vöröskereszt magyarországi nagykövetének feladata és önkéntes vállalása volt a lengyel, a jugoszláv, a francia, az olasz katonai és polgári internáltak, az angol, az amerikai és a szovjet hadifoglyok érdekeinek a képviselete, ellátása élelmiszerrel. Közreműködött a segélyküldemények továbbításában, segítette a budapesti svájci kolóniát, megszervezte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága orvosi-egészségügyi bizottságát, a gyógyszerellátást, s a Vöröskereszt-védelemért folyamodó intézmények felügyeletét, köztük a Pannonhalmi Főapátságét, ahol 1300 menekültet védtek a vöröskeresztes zászló oltalma alatt. Az embermentő Bornról nevezték el az egyik budapesti rakpartot.

A Pannonhalmi Főapátság bejáratnál elhelyezett emléktábla előtt  többen is beszéltek, köztük Jean-François Paroz Svájc nagykövete.



 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.