„Emberek milliói lehetnek hálásak Horn Gyulának”

Németországban hősként ünnepelték és elárasztották díjakkal, itthon azonban két államelnök is lehúzta a kitüntetési listáról. A rendszerváltás legjelentősebb politikusa, Horn Gyula miniszterelnök szobrát avatták fel Angyalföldön a Gyermek téren.
Horn Gyula szobra Angyalföldön
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az ünnepségen körülbelül ezren rótták le tiszteletüket a keletnémeteknek a vasfüggönyt megnyitó egykori külügyminiszter emléke előtt. Horn Gyulát a német egyesítésért tett lépéseiért Károly-díjjal tüntették ki, itthon azonban elmaradtak a díjak, az MSZP alapítója csak a 13. kerületi díszpolgárságig „vitte”.

A szoboravatón többen méltatták Horn Gyulát. Ő volt az a reálpolitikus, aki elsőként vetette fel a Varsói Szerződésből való kilépést, illetve a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozást. Felvételről játszották be azt a legendás mondatát, miszerint „Magyarország mindig nyert, amikor Európához igazodott, és mindig vesztett, ha eltávolodott tőle”.

Tóth József 13. kerületi polgármester Angyalföld szülöttjéről emlékezett: nagy formátumú politikusnak nevezte Horn Gyulát, akivel mindig könnyebb volt beszélgetni, mint beszélni róla. - Kerülte a róla szóló emberi hősköltemények gyártóit - mondta Tóth, aki azt tartja legnagyobb emberi teljesítményének, hogy a hétgyermekes munkáscsaládból felküzdötte magát a politika csúcsaira. - Szorgalmas, munkamániás ember volt - mondta a polgármester -, fokról fokra haladt, nem keveredett kalandokba, a lehetőségeket gyakorlatiasan kihasználta. Ő írta alá a szerződést a szovjet csapatok kivonásáról, nem tagadta '56-os szerepét sem. Pályáján egyenesen és következetesen haladt, négy évig dolgozott az MSZP felélesztésén, mígnem 1994-ben abszolút többséget szerzett. Mélységesen felháborította, ha valaki ártani akart a gyerekeknek és a szegényeknek. Hamar lecsillapodott, és tudott türelmes is lenni.

A szobrot Tóth József, a 13. kerület polgármestere leplezte le
Kurucz Árpád / Népszabadság

Hannes Swoboda, az Európai Parlament korábbi szocialista frakcióvezetője Horn eltökéltségére hívta fel a figyelmet. Az osztrák szociáldemokrata politikus azt az autóutat idézte, amelyen Hornnal a közös világkiállítást tervezgették, és a magyar politikus nem akart várni, sürgette az európai integráció felgyorsítását. - A bátorságáért milliók lehetnek neki hálásak - mondta Swoboda -, hitt a közös európai jövőben és a nacionalizmusok megfékezésében. Manapság többen összehasonlítják Brüsszelt Moszkvával - jegyezte meg a politikus. - Horn nagyon jól tudta, mi a különbség a kettő között. Köszönöm szépen, Horn Gyula! - ezzel fejezte be ünnepi beszédét.

Az avatáson Horn Gyula özvegye és a család mellett megjelentek az MSZP korábbi elnökei, a Horn-kormány tagjai, akik a helyiekkel együtt virágot helyeztek el a szobor talapzatára. Itt volt Kovács László, Lendvay Ildikó, Hiller István és Mesterházy Attila, Suchman Tamás, Hiszékeny Dezső, a kerület egyéni képviselője és Szanyi Tibor EP-képviselő is. Az avatás után sokan gratuláltak az új budapesti MSZP-elnöknek, Kunhalmi Ágnesnek.

Kutas László egész alakos alkotása lenn áll a földön, a Béke útról nyíló, szökőkúttal és játszótérrel épített park gyönyörű, tágas és rendezett. A rendezvény szervezői azzal is törődtek, hogy a hallgatóság a nagy melegben ivóvizet kapjon, leülhessen és behúzódhasson az árnyékba. Hegedűs D. Géza nagy hatással szavalta Radnóti Nem tudhatom és József Attila A Dunánál című versét.

Horn Gyula, Angyalföld díszpolgára 1932-ben született, 2013-ban halt meg.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.