Elzárás a hajléktalanoknak: Kocsis és Papcsák is elégedett

Józsefváros és Zugló fideszes polgármestere szerint nem szegényellenes a szabálysértési törvény hajléktalanokat érintő hétfői módosítása. Kocsis Máté és Papcsák Ferenc úgy véli, a jogszabály arra sarkallja a városokat, hogy ha rendet akarnak az utcákon, akkor tegyenek is érte.

A kormánypárti politikusok ezt azután nyilatkozták az MTI-nek, hogy az Országgyűlés hétfő este - fővárosi fideszes képviselők javaslata alapján - elfogadta a szabálysértési törvény módosítását, amely szerint pénzbírsággal vagy elzárással is sújthatják azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg, mert az utcán élnek.

Ugyanakkor bekerült a jogszabályba egy olyan passzus is - jobbikos javaslatra -, hogy a szankció nem alkalmazható, ha a városi önkormányzat nem biztosítja a hajléktalanellátás feltételeit.

Az utóbbival kapcsolatban Kocsis Máté hangsúlyozta: ha egy város rendet és szigorúbb szabályokat akar a közterületein, akkor előtte meg kell teremtenie a hajléktalanellátás feltételeit. "Vagyis nincs bírság addig, amíg nincs hajléktalanellátó rendszere a településnek" - magyarázta Budapest VIII. kerületének polgármestere, a Fidesz-frakció hajléktalanügyi referense, aki szerint az elfogadott jogszabály nem szegényellenes, hanem ösztönzi a városokat arra, hogy ha rendet akarnak, tegyenek is érte.

A törvény szerinte nem a büntetésekről szól, hanem a megelőzésről.

A szintén előterjesztő Papcsák Ferenc is kiemelte, hogy a rendszert mindkét oldalról meg kell alapozni. Így ha például az általa vezetett Zuglóban - folytatta - megtárgyalják és elfogadják azt a szociális csomagot, amellyel megoldják, hova menjenek a hajléktalanok, hol étkezzenek, hol töltsék az éjszakát, akkor jogos elvárás, hogy ne legyenek az utcán.

"A problémát meg kell oldani, az emberek elvárják tőlünk, hogy tisztaság, rend legyen az utcán" - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.