Elviselhetetlen állapotok a 43-as út mentén

Lapszemlénkből: A kis Tölgyesi játékból szívesen robbantgatott - A kancellária öt éve nem fizet az okt. 23-i díszletért - Fenyőfacsata Vasban - Nagykanizsa: fogyóban a Fidesz-frakció - Baranya: ellehetetlenülő patikák - Szinte lehetetlen átkelni a 43-as úton

VIDÉKI LAPOKBÓL

Uszkai otthonteremtők

Alapítványi támogatással, önkormányzati hozzájárulással bérlakásokat építettek, a meglévők komfortfokozatát pedig emelték Uszkában. A szatmári faluban általánossá vált a szükségből adódó többgenerációs együttélés. Sértő-Radics István, a határszéli település polgármestere azt reméli, ha sikerül tovább bővíteni a bérlakás-állományt és megfizethető lakbérű otthonokat biztosítani, enyhíteni tudják a problémát - olvasható a mai Kelet-Magyarországban. (Tudósítónktól)

Fenyőfacsata Vasban

Áldatlan állapotok uralkodnak Vas megyében, a Torony-Felsőcsatár-Narda által határolt háromszögben, egy 3oo hektáros fenyőültetvényen. A Vas Népe mai számában megjelent riportból kiderül: a jogi vitában álló osztrák tulajdonos és a Dél-Afrikában elért bérlő is igényt tart a fákra. Bírósági ítélet ugyan még nincs a fenyőkről, de a felek nem csak jogi úton igyekeznek érvényt szerezni valós, vagy vélt igazuknak. A napokban például egy osztrák tévériport számolt be arról, hogy a fenyőfaültetvényről harminc fegyveres késekkel zavarta el a fenyőket vágó munkásokat. A szövevényes ügyben a szombathelyi rendőrség is nyomoz. A munkaügyi felügyelőség embereivel közös ellenőrzést tartottak a helyszínen, ahol huszonkilenc olyan Romániából érkezett feketemunkást találtak, akiknek nem volt érvényes magyar munkavállalási engedélyük. (Tudósítónktól)

Nagykanizsa: fogyóban a Fidesz-frakció

Újabb képviselő lépett ki a nagykanizsai önkormányzat Fidesz-frakciójából. Rövid időn belül már a második városatya távozott a képviselőcsoportból - adta hírül mai számában a Zalai Hírlap. A most kilépett képviselő, Polai József azzal magyarázta döntését: elfogadhatatlanná vált számára a frakció és a jobboldali támogatással megválasztott polgármester közötti, egyre mélyülő ellentét. (Tudósítónktól)

Baranya: ellehetetlenülő patikák

Patikák sora ellehetetlenülhet - ezt prognosztizálja Beck András, a Baranya Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke a Dunántúli Napló mai számában. Beck szerint ugyanis az unióban nálunk a legkisebb a gyógyszerek kereskedelmi árrése, emellett csökkent a betegek gyógyszertámogatása, ami visszafogja a forgalmat. Ráadásul sok patika nyílt az elmúlt években, s a konkurenciaharc bezárásra kényszerít majd több üzletet. (Tudósítónktól)

Elviselhetetlen állapotok a 43-as út mentén

Egybefüggő folyamként dübörög a kamon- és személygpkocsi-áradat a 43-as úton. Az út menti települések lakói szinte képtelenek átkelni az úton, mindennaposak a kisebb-nagyobb balesetek. Klárafalva és Ferencszállás önkormányzatai nyomógombos gyalogátkelő-helyek kiépítésében látják a megoldást. Már pályáztak is, Klárafalva 600, Ferencszállás 500 ezer forintos önerőt vállalt a biztonságos átkelés lehetőségének megteremtésében, ami a költségeknek mindkét esetben 10 százaléka. Az engedélyeztetés jelenleg tart. (Tudósítónktól)

Tolnai Népújság: Több ortopédiai műtétet végeznek a szekszárdi kórházban  

Hat hete minden munkanapon teljes munkaidőben operálnak a szekszárdi megyei  kórház ortopédiai osztályán - közölte csütörtöki számában a Tolnai  Népújság.
Moser Tamás, az ortopédiai osztály vezetője a lapnak elmondta: ha így tudják folytatni a műtéteket, akkor egy-két év  alatt ledolgozzák a jelenleg több mint egyéves várakozási időt.
A kórházi osztályon korábban hetente csak három egész és két fél  napon végezhettek műtéteket, mivel alacsony volt a kórház által  elszámolható teljesítmény, és kevés volt az aneszteziológus orvos is  - írta a Tolna megyei napilap.
A cikk szerint a szekszárdi kórház ortopédiai osztályán évente  220-230 csípő- és térdprotézisműtétet végeznek. Az osztály a  jelenlegi huszonkét ággyal és öt orvossal a teljesítőképessége határaira ért - idézte Moser Tamást az újság. (MTI)

Észak-Magyarország: A romakérdésről tárgyaltak Miskolcon

A romakérdés volt a témája annak a tanácskozásnak, amelyen Miskolc és Borsod  megye vezetői, valamint a rendőrség és a kisebbség képviselői is  részt vettek - írta csütörtöki számában az Észak-Magyarország.
Káli Sándor miskolci polgármester (MSZP), Koncz Ferenc, a  megyei közgyűlés alelnöke (Fidesz), Vereckei Csaba, Borsod megyei  rendőrfőkapitány, Bordás Géza, a megyei cigány kisebbségi  önkormányzat elnöke és Lakatos Attila megyei cigányvajda vett részt  a megbeszélésen, amelyet Horváth József, a miskolci kisebbségi  önkormányzat elnöke hívott össze.
A kétórás eszmecserén többen megállapították, hogy az ott élők tudják, milyen feszültség van a társadalomban, de Budapesten már nem  feltétlenül. Példaként elhangzott, hogy nem tudhatják ezt a  „Rózsadombon élő jogvédők”, akik szegregációt látnak és kiáltanak,  holott a helyzet e megfogalmazásnál, annak valódi tartalmánál sokkal  bonyolultabb.
Káli Sándor úgy fogalmazott, hogy "helyzet van" Miskolcon és a  megyében. Sorskérdés, hogy a romakérdésben tudnak-e lépni, és ha  igen, mit. Hozzátette: a többségi társadalomnak is joga van  nyugalomra és biztonságra, például azokban az avasi házakban,  amelyek közül nem egyben "kezelhetetlenné vált a helyzet".
Koncz Ferenc szerint a megyei állapot talán még rosszabb, mint  a miskolci. Úgy látja, nincs más út, mint az oktatás és a munka, és  ez a téma az eddiginél sokkal őszintébb állami szerepvállalást  igényel.
Lakatos Attila megyei vajda a cigányság helyzetéért  mindenekelőtt a cigány vezetőket tette felelőssé, akik nem szóltak időben a romákat érintő problémákról. (MTI)

 

AZ MTI LAPSZEMLÉJE

Népszava: anyja szerint Tölgyesi Krisztián már gyermekkorában is foglalkozott robbanószerekkel

Tölgyesi Krisztián már gyermekkorában is foglalkozott a különböző robbanószerekkel, eszközökkel - mondta az olimpikon anyja a  Népszavának.
A napilap csütörtöki száma szerint Tölgyesiné Taraba Magdolna elmondta, hogy a fia gyerekként puskaport gyártott és  petárdákat is készített, de nem "gyilkos szándékkal", hanem játékból.
Az asszony - aki a Lelkiismeret '88 egyik alapítója - a  Népszavában aljas rágalomnak nevezte, hogy fiánál gyilkos  fegyvereket foglaltak le, ahogyan azt is visszautasította, hogy  Krisztián vérfürdőt akart volna rendezni október 23-án.
Tölgyesiné Taraba Mária közölte, hogy független szakértő  vizsgálatát kérik az ügyben. A lapnak elmondta azt is, nekik semmi szerepük nem volt a történtekben és nem is tudtak arról, hogy mit csinál  a fiúk.
Tölgyesi Krisztián korábbi olimpikon cselgáncsozót a bíróság  előzetes letartóztatásba helyezte, miután október 23-án robbanószerkezeteket találtak nála. (MTI)

Magyar Nemzet: Jövőre 23 milliárd a katonanyugdíjakra

A Magyar Nemzet szerint a honvédelmi tárca több mint 23 milliárd forintot  kíván elkölteni jövőre kedvezményes nyugdíjakra; az összeg jelentős  részét azok a katonák kapják, akiknek életpályájuk csúcsán kellett  nyugállományba vonulniuk, mert az elmúlt években megszűnt az  alakulatuk.
A napilap csütörtöki száma arról ír, hogy ez a Honvédelmi Minisztérium jövő évre tervezett költségvetésének nagyjából a nyolc  százaléka.
A cikk emlékeztet arra, hogy a Magyar Honvédség hivatásos  állományú tagjai 25 év szolgálati viszony után jogosultak arra, hogy  kedvezményesen nyugállományba vonuljanak. Az elmúlt hat évban  azonban számtalan alakulatot szüntettek meg, és több ezer katona  emiatt ment nyugdíjba.
A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya - a Magyar Nemzet  szerint - nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az előirányzott 23,5  milliárd forintból hány kedvezményes nyugdíjat kell kifizetnie a  tárcának jövőre. A tárca úgy reagált: ha egy hivatásos állományú  katona rendelkezik a törvényben meghatározott minimális szolgálati  idővel, kérheti a nyugállományba helyezését, a kérelmezés okát pedig nem vizsgálják és nem tartják számon - olvasható a cikkben. (MTI)

Magyar Nemzet: A kancellária öt éve nem fizet a díszletért

Öt éve nem fizeti ki húszmillió forintos járandóságát az október 23-i  díszletért egy cégnek a Miniszterelnöki Hivatal - állítja a  csütörtöki Magyar Nemzet.
A cikk felidézi, hogy 2003-ban a PÚD Perfekt Design Kft. pár nappal az ünnep előtt sietett a kancellária segítségére, mert csak  részben készült el az Országházat körülölelő fénykép-kompozíció.
A történet előzménye, hogy az eredeti közbeszerzési eljárás csak  a Parlament Duna felőli oldalára vonatkozott, vagyis a nyertes  Expander Kft-nek azt a részt kellett becsomagolnia Í56-os fotókkal.  Hat nappal az ünnep előtt azonban Horn Gábor szabad demokrata  államtitkár azt kérte, mégis legyen az egész Országházat körülölelő  dekoráció, és szóbeli ígéretet tett a plusz kérés kifizetésére -  olvasható a lapban.
A cikk szerint a nyertes cég a többletmunkát nem vállalta, az  PÚD Perfekt Design Kft azonban igen, és ennek elvégzésé mintegy  húszmillió forintjába került, amelyet azonban azóta sem fizettek ki neki. Az ügyben kártérítési per zajlik. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.