Költségvetés: vita után elvi megállapodás

Csütörtökön lezárulnak a jövő évi költségvetésről tartott egyeztetések az MSZP-frakció és a kormány között, a vitás ügyekben elvi megállapodások születtek, de a hétfői frakcióülésen még lehet vita. Az egyik fő tétel a tervezett 120 milliárdos önkormányzati elvonásból az az 50 milliárd forint, amely a kizárólag hazai költségvetési forrásból finanszírozott fejlesztések leállítását jelenti. Uniós fejlesztések nem maradnak el, a társfinanszírozáshoz biztosítják a hazai forrásokat.

Szocialista politikustól származó csütörtöki értesülések szerint megegyezésre jutott a kormány, az MSZP-frakció vezetése és az egyezetéseken részt vett szocialista polgármesterek az önkormányzatokat érintő, nagyságrendileg 120 milliárd forintos forráskivonásról. Ennek egyik fő tétele az az 50 milliárd forint, amely a kizárólag hazai költségvetési forrásból finanszírozott fejlesztések leállítását jelenti. Uniós fejlesztések nem maradnak el, a társfinanszírozáshoz biztosítják a hazai forrásokat.

A Nemzetközi Valutalapnak (IMF) küldött magyar szándéknyilatkozatban a helyhatóságokat érintő elvonás mellett szerepel a közösségi közlekedés finanszírozásának csökkentése is. Várhatóan ezzel a 40 milliárd forintos tétellel csökken a terület támogatása, de az állam a MÁV veszteségének és tőkepótlásának az átvállalásából is kivonul.

Megállapodás született az egészségügy finanszírozásáról is, eszerint ennek a szférának a támogatása "szinten marad". Ehhez hasonlóan az Út a munkához program költségvetési támogatása is az idei szinten marad, de törvényt módosítanak ahhoz, hogy a programon változtassanak az eddigi tapasztalatok miatt.

Szombaton Bajnai Gordon miniszterelnök az MSZP-frakció vezetésével, hétfőn pedig a parlamenti képviselőcsoporttal egyeztet a 2010-es büdzséről. A képviselők többsége most nem vett részt az egyeztetésen, ők jövő hétfőn szembesülnek a részletekkel, így - bár az eheti megbeszéléseken elvi megállapodások születtek - a frakcióülésen kinyílhat még egy-egy vita.

A frakcióülés utáni napon, szeptember 1-én, a kabinet rendkívüli kormányülésen tárgyalja első olvasatban a jövő évi költségvetés tervezetét és a terveik szerint 9-én el is fogadja a büdzsét, amelyet várhatóan 11-én benyújt az Országgyűlésnek.

A költségvetést a 3,8 százalékos jövő évre vállalt hiánycéllal készítik, ahhoz, hogy ezt tartani lehessen, az IMF-szándéknyilatkozatban vállaltakon felül is forrásokat kell elvonni az egyes fejezetektől. Szocialista képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy nehéz összevetni az egyes tárcák idei és a jövőre tervezett költségvetési támogatását, hiszen a 2009-es büdzsé számait többször is megváltoztatták.

A tavaly szeptemberben benyújtott költségvetési tervezethez képest összesen 1175 milliárd forintos bevételkiesést "könyvelhet el" az állam a gazdasági válság miatt - hívta fel a figyelmet Keller László, a frakció költségvetési munkacsoportjának tagja. A volt pénzügyi államtitkár azt is elmondta: az elfogadott költségvetéshez képest 2009-ben 400 milliárd forintos megtakarítást értek el, a tavaly szeptemberi állapothoz képest pedig ezermilliárd forintos kiadáscsökkentést hajtottak végre. 

A szocialista politikus kiemelte, hogy 2010-ben, a válságot megelőző időszakhoz, a konvergenciaprogramhoz viszonyítva, 900 milliárd forintot spórolt meg a büdzsé a parlament és a kormány által meghozott különböző intézkedésekkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.