Elvettek 174 méter partot Balatonvilágostól

Százhetvennégy méter Balaton-part nem sok, kivéve Balatonvilágost, ahol minden méter számít. Ekkora parti sávtól esett el a község azzal, hogy a Veszprémi Törvényszék és a Győri Ítélőtábla döntését a Kúria most megváltoztatta és törölni rendelte az átjárási jogot - írja a Sonline.hu.

Korábban a sétány megtartása érdekében még helyi népszavazást is kezdeményezett egy helyi egyesület, de ezt a világosi képviselő-testület elutasította. Ettől függetlenül a helyiek eddig nem csak átjárásra, de strandolásra és horgászásra is használták ezt a szakaszt.

Most a hajdani BM-üdülő új tulajdonosai indítottak pert az átjárási jog visszavonására, ám két bírósági ítélet is a falunak adott igazat, mire az ügy a Kúria elé jutott, mely megváltoztatta a másodfokú ítéletet és nem ismerte el a szolgalmi jogot, sőt, 4,6 millió forint eljárási költség megfizetésére kötelezte Balatonvilágost.

A helyiek és az ott üdülők helyzete azonban ezzel csak romlik, mert eddig is csak igen kis szakaszon érhették el a Balatont. "Községünk előneve Balaton, mely szabad vízhez jutás nélkül csupán filozófiai fogalom” – állt négy éve a népszavazási kezdeményezés indoklásában.

Fekete Barnabás balatonvilágosi polgármester szerint az állami kisajátítás jelentene megoldást, azt követően állhatna rendelkezésre Balatonvilágoson is a törvényben előírt, szabadon bejárható parti sáv.

Részletek a Sonline.hu-n >>>
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.