Elvesztették 330 műemlék hivatalos papírjait

Perek sorozatát eredményezheti, hogy elkallódott a 330 épületet tartalmazó, hivatalos műemlék-jegyzék. A vasúti érdekképviseletek azért aggódnak, mert a hírek szerint akár ötezer vasutast is elbocsáthatnak. A szaktárca tavaly 9 millióért már vizsgáltatta a pedagógusok leterheltségét, most ugyanerről újabb felmérés készül. Péntek reggeli lapszemle.

Elveszett a műemlékek jegyzéke

Sehol nem találják azt a hivatalos jegyzéket, amely műemléknek nyilvánít 330 épületet, köztük 87-et a Budai Várban. Köztük van a Citadella, az Iparművészeti Múzeum és a Nagyvásárcsarnok is - írja a pénteki Népszava. Az 1950-ben íródott előterjesztés még fellelhető az országos Levéltárban, de a miniszteri aláírással ellátott hivatalos okmány már nincs meg – ismerte el Jankovich-Bésán Dénes, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal védési igazgatója. Jogi szakértők szerint azonban perek sorozata várhat a hatóságra, mert az a legfontosabb okiratot nem tudja felmutatni. Az ügy akár az Alkotmánybíróságig is eljuthat, amely kimondhatja majd, mi számít igazi bizonyítéknak - ismerteti a Népszava.

Ötezer vasutas lapáton?

Tömeges elbocsátás és 30 milliárd forintos megszorítás lehet az idén a MÁV Zrt.-nél az érdekképviseletek szerint - írja a pénteki Magyar Nemzet. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) tudomása szerint ötezer főt, azaz a vasutasok egynegyedét bocsátaná el az idén a MÁV Zrt., ezért a Vasúti Érdekegyeztető Tanács összehívását sürgeti - ismerteti a napilap. Gaskó István, a VDSZSZ elnöke a lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, jelenleg 19 ezer fő a vasutasok létszáma, azaz a tervek szerint egynegyedüket bocsátaná el a társaság. Mivel egy ilyen elképzelést „nem lehet elfogadni”, minden bizonnyal új ponttal bővül a szakszervezet követelése.

Kétszer megrendelt felmérés

Két felmérést készíttet az oktatási minisztérium a pedagógusok munkaterheléséről. – számol be a Magyar Hírlap. A szaktárca 2008 első felében közbeszerzési eljárás útján 9,12 millió forintos keretösszegért megbízta a Tárki-Tudok Tudásmenedzsmentet, hogy a kiválasztott iskolák mintáján készítse el a vizsgálatot. A cég a tavalyi év második felében elvégezte az adatfelvételt, s ebben a hónapban a gyorsjelentés is elkészült. Az oktatási minisztérium a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével közös újabb vizsgálatot az idei év első felére tervezi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.