Elveszett MSZP-választók

Pécs jelkép, elvesztettük tradicionális választóink jelentős részét – az MSZP választmányának mai ülésén mondta ezt Tóth Bertalan, a párt pécsi szervezetének elnöke közölve azt is: kiderült, hogy a szocialisták elvesztették tradicionális választóik jelentős részét.

Kár lenne tagadni, hogy a május 10-i pécsi polgármester-választás a helyi politikán túlmutató volt - vélekedett az MSZP választmányának ülésén a politikus, aki országgyűlési képviselőjelölt a június 7-i időközi választáson. Tóth Bertalan szerint nem az MSZP-nek kedvezett az országos hangulat, a Gyurcsány-kormány népszerűtlensége, az új miniszterelnök kiválasztásának kálváriája, a megszorító csomag elbizonytalanította, nagyobbrészt elfordította a párttól a szavazóit.

Szerinte a választási vereségnek helyi okai is voltak, ezek közzé sorolta többi között az Európa Kulturális Fővárosa projektet és a két polgármester elvesztését.

Tóth Bertalan szerint ezeket a folyamatokat Szili Katalin házelnök, pécsi polgármesterjelölt személyes népszerűsége sem tudta ellensúlyozni, a közvélemény-kutatásokban mért népszerűsége csak a "korrekt vereséghez" volt elég.

"Világossá vált, Pécs városa jelkép, az ország jelképe és az emberek ezt a jelképet használták fel, hogy megbüntessenek minket a közelmúlt keserűségeiért, és talán olyan dolgokért is, amiről nem mi tehetünk" - fogalmazott.

Hozzátette: az MSZP tradicionális választói jelentős részét elvesztette, ezért új szövetségeket kell kötnie, új választói rétegeket kell megszólítania. Mint mondta, túloznak azok, akik a baloldal identitásválságáról beszélnek, de az biztos, hogy a pártnak újra meg kell határoznia önmagát, meg kell jelölnie értékeit, elveit, amelyekhez ragaszkodnia kell. Ha ez sikerül - folytatta - , az MSZP visszanyeri erősen megfogyatkozott hitelességét, a hitelességgel pedig visszatérnek a baloldali érzelmű szavazók is.

Csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Juhász István másik két, az MSZP-frakcióból kilépő politikussal új frakciót alakított a pécsi közgyűlésben és Páva Zsolt fideszes polgármestert támogatja. Most legalább tisztul a kép, "elválik az ocsú a búzától" - jegyezte meg.

Tóth Bertalan a június 7-i időközi választással összefüggésben azt mondta, "illúzióim nincsenek, azt május 10-én elvesztettem, maximum tisztes helytállás lehet".

A szavazatok több mint 65 százalékának elnyerésével Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a május 10-i időközi polgármester-választást Pécsett, kihívója, Szili Katalin 34 százalékot kapott.

Baranya 3. számú egyéni országgyűlési választókörzetében azért tartanak időközi választást, mert Toller László - cselekvőképességét kizáró gondnokság alá helyezésével - a közelmúltban elvesztette választójogát, így parlamenti mandátumát is. A választás az európai parlamenti választások napján, június 7-én lesz.

Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke arról beszélt a testület ülésén, hogy a közvélemény-kutatások eredményei, az elmúlt időszak választási fiaskói sokakat megijesztettek, félnek a most következő időszaktól.

"Ne féljünk a félelmeinktől" - mondta, hozzátéve, nem szabad feladni, az MSZP-nek van egyedül lehetősége, hogy megakadályozza a Fidesz túlhatalmát az országban, legközelebb június 7-én az európai parlamenti választáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.