Nem lesz MDF-frakció - Hock, Katona, Pettkó törölve

Dávid Ibolya és Herényi Károly lezárta a frakcióalakítási sagáját - nem lesz MDF-képviselőcsoport a T. Házban, viszont az "ellenszegülőket", Katona Kálmánt, Hock Zoltánt és Pettkó Andrást "törlik" a Magyar Demokrata Fórumból.

Nem lesz az MDF-nek parlamenti frakciója - Dávid Ibolya és Herényi Károly, az MDF választmányának a határozata nyomán ma pontot tett a "sehova se vezető" kísérlet végére, mégpedig úgy, hogy az "ellenszegülő" Katona Kálmánt, Hock Zoltánt és Pettkó Andrást törlik a Magyar Demokrata Fórum soraiból; vagyis a renitenseket "automatikusan kizárják magukat".

Herényi Károly levele...

Sajnálatos módon, a Választmány május 9-i, közel 90%-os többséggel hozott, egyértelmű kötelezése ellenére sem jelent meg, vagy adott pozitív nyilatkozatot a 2009. május 11-i frakcióalakításról Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András. Ezáltal az MDF az egykori fideszes képviselők csatlakozásával együtt sem tudta megalakítani a parlamenti frakcióját. Az MDF Alapszabálya egyértelműen fogalmaz: az illető politikusok magukat törölték az MDF tagjai sorából, s ezzel elváltak útjaink - írta Herényi Károly az MDF választmányi tagjainak címzett levelében. A volt frakcióvezető arra hivatkozik, hogy az Alapszabály 9. szakaszának 3. bekezdése úgy rendelkezik, hogy törléssel szűnik meg a tagsági viszony, ha a párt jelöltjeként megválasztott országgyűlési, európai parlamenti vagy helyi önkormányzati képviselő ... a képviselőcsoport megalakításában nem vesz részt...

Hock Zoltán: "Ez vicc!"

"Sem nem lezárt, sem nem jogszerű" - így kommentálta Hock Zoltán, hogy a frakcióalakításnál tanusított ellenállása miatt törölte magát az MDF-ből. - Kedden délután Katona Kálmánnal és Pettkó Andrással elkezdtük a tárgyalásokat Herényi Károllyal a frakcióalakításról, s megállapodtunk, hogy pénteken folytatjuk, ehhez képest szerdán reggel azzal hívnak, hogy kizártak a pártból. Ez vicc! - nyilatkozta lapunknak a politikus. Arra, hogy fellebeznek-e a "törlés" ellen, úgy reagált: ez ellen nem lehet fellebezni, ez egy nem létező döntés, "legfeljebb egy szándéknyilatkozat, Dávid Ibolya és Herényi Károly óhaja a kizárásunkról", hiszen a párt választmányának kellene döntést hozni a törlésről, s ha valaki ez ellen fellebbez, akkor az MDF országos gyűlése dönthet. Hock Zoltán azért sem tartja jogszerűnek a döntést, mert "Herényi Károly nem frakcióvezető, nem tagja a pártelnökségnek, de a választmánynak sem, egyáltalán semmilyen tisztége sincs. Ezzel az erővel a maradék MDF-tagok elkezdhetnék azt játszani, hogy kizárják egymást a pártból" - fogalmazott a politikus.

Pettkó András: az etikai bizottság nem vizsgálta a törlést

Nem lehet érvényes határozatról beszélni, hiszen a törlésünket a párt országos etikai bizottsága nem vizsgálta ki, s így nem is terjesztett javaslatot az országos választmány elé - nyilatkozta lapunknak Pettkó András. A politikusnak egyébként az a véleménye, hogy ep-választások után kell a frakcióalakításról gondolkodni, ez ügyben levelet is írt Dávid Ibolyának és Herényi Károlnynak. - Ez viszont nem jelentette azt, hogy nem vagyok nyitott a frakcióalakításra, s ezt kinyilvánítottam kedden is, amikor herényi Károllyal ebédeltünk. És az MDF sikere érdekében csináltattam meg a "haláladó" honlapot, sajnos ez nem kellett az MDF-nek. Én azt javasoltam, hogy szakmai kérdésekkel kell foglalkozni, nem személyi kérdésekkel - tette hozzá a képviselő, aki furcsállja, hogy pontosan azokat törlik, vagyis zárják ki az MDF-ből, akik Budapesten az ep-ajánlócédulák harmadát gyűjtötték össze (jómaga, Hock Zoltán és Katona Kálmán észak-pestiek).

Katona: Úgy volt, hogy pénteken még ebédelünk Herényi Károllyal

Nincs tíz olyan MDF-es parlamenti képviselő, akivel a Magyar Demokrata Fórum frakciót tudna alakítani - legfeljebb egy frakció szövetséget egy miniszterelnöki megbízottal, Császár Antallal, illetve egy volt független "szabad szavazóval", Lengyel Zoltánnal. A "frakciószövetségről viszont az MDF-választmánynak kellene dönteni, vagyis nincs meg az alapszabályi feltétele az "ellenszegülők" törlésének - nyilatkozta lapunknak Katona Kálmán, akit kissé meglepett Herényi Károly levele. Elmondása szerint ugyanis kedden négy órás tárgyalást folytattak a volt frakcióvezetővel, "s abban maradtunk, hogy pénteken egy közös ebéden folytatjuk".

- A "törlésről" mint olyanról, pedig annyit; olyan, hogy "önmagam törlése" nincs, a radírgumit valakinek fogni kell. Herényi Károlynak is tudnia kell, hogy az MDF-ben van demokrácia, szabályosan a törlésről a választmány dönthet. Ebben, mint választmányi elnöknek van tapasztalatom, szívesen elmagyarázom Herényi Károlynak, hogy mi a szabályos ügymenet, annak érdekében, "hogy két év múlva egy bírósági procedúra után ne kelljen az MDF-nek fejenként 20 milliót kifizetnie a most törölteknek" - fogalmazott Katona Kálmán, aki ezzel nyilván arra utalt, hogy az előző ciklusban Herényi Károly egyszemélyes döntéssel kizáret az MDF-frakcióból öt "lakiteleki" honatyát, így akadályozva meg, hogy Dávid Ibolyával szemben Lezsák Sándorék többséget szerezzenek - a bíróság Herényi Károlyt elmarasztalta, s bocsánatkérésre is kötelezte.

A számára váratlan lépést Katona Kálmán úgy magyarázza:"érzi a Dávid-Herényi-Makay hármas, hogy rossz irányba indultak, s nem biztos, hogy sikeres lesz az EP-választás az MDF számára. De kicsit korai ránk tolni a felelősséget - tette hozzá a politikus. Arra a kérdésre, hogy ezzel szerinte lezárult-e a frakcióalakítás, úgy válaszolt: "semmi végleges nem történt, feltéve, hogy Dávid Ibolyáék valóban akarnak frakciót".

Boross Péter szava sem volt elég

A Népszabadságot MDF-es politikusok arról tájékoztatták: hétfőn este az előzetes tervektől eltérően nem volt MDF "frakcióülés", a "renitensek", Katona Kálmán, Hock Zoltán és Pettkó András ugyanis nem mentek volna el. Az MDF vezetése azt szerette volna, hogy Boross Péter volt miniszterelnök közvetítsen, hiszen róla köztudomású, hogy "frakciópárti", viszont a hírek szerint ez sem vezetett eredményre. - "Az urak feltett szándéka, hogy megbukatssák Dávid Ibolya pártelnököt, most is a lakiteleki-effektus működik" - mondta lapunknak kedd este egy a pártvezetéshez lojális képviselő. MDF-esek között azt lehetett hallani, hogy Hock Zoltánék már arra készültek, hogy ha Bokros Lajos nem szerep ep-mandátumot, és az országos gyűlésen lemondásra kényszerítik Dávid Ibolyát, akkor megalakulhat az eredeti MDF-frakció (Almássy Kornél, Csáky András és Vas János visszatérésével), s akkor a Dávid-ellentábornak lesz többsége 6:5 arányban.

Katona Kálmán viszont rendre arról nyilatkozott, hogy az "MSZP által delegált urakkal", Császár Antallal, Gyenesey Istvánnal és Lengyel Zoltánnal nem akarnak közös "koalíciós frakciót", vagyis nem vesznek részt az MDF "balra tolásában", számukra követhetetlenek a Dávid Ibolya által képviselt politikai cikk-cakkok.

A "töröltek" viszont megkérdőjelezik a kizárást - Katona Kálmán szerint a frakcióalakítási kötelezettség a választások után megalakuló képviselőcsoportra vonatkozik, nem a frakció későbbi újjáalakítására.

Pettkó András felfúj egy MDF feliratú lufit
Pettkó András felfúj egy MDF feliratú lufit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.