Elutasították Gyöngyösi feljelentését

Elutasította Gyöngyösi Márton hamis vád miatt tett feljelentését a Központi Nyomozó Főügyészség, amelyet a politikus azután tett, hogy Mesterházy Attila és Steiner Pál szocialista politikusok feljelentették őt.

Az ügy előzménye, hogy Gyöngyösi Mártonnak a The Jewish Chronicle című angol folyóirat által közölt interjúja alapján Mesterházy Attila - frakciótársával, Steiner Pállal közösen - a nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadása miatt februárban feljelentette Gyöngyösi Mártont, amiért a folyóiratnak adott nyilatkozatában megkérdőjelezte azt a tényt, hogy Magyarországon négyszázezer állampolgárt pusztán zsidó származása miatt meggyilkoltak vagy deportáltak a holokauszt idején, és "állítása szerint fantasztikus üzletté vált a számokkal való ugrándozás".

A Központi Nyomozó Főügyészség előbb feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben, majd március 20-án nyomozást indított - idézte fel Fazekas Géza ügyészségi szóvivő. Hozzátette: elsődlegesen beszerezték az angol hetilap feljelentéssel érintett február 3-i, majd annak következő számát is, mert egy, a témához kapcsolódó írás abban is megjelent. A cikkeket hitelesen lefordíttatták, majd eljárási jogsegély keretében az Egyesült Királyság illetékes hatósága tanúként hallgatta ki a szerzőt.


Az újságíró, aki helyettes tartalmi szerkesztője is a lapnak, elmondta: január 19-én készítette az interjút, majd cd-lemezen átadta az angol hatóságoknak a beszélgetésről készült eredeti, vágatlan, nyers felvételt. Azt is elmondta, hogy a szerkesztett cikket nem küldte meg Gyöngyösi Mártonnak egyeztetésre.

A Központi Nyomozó Főügyészség az angol hatóságtól megkapott hangfelvétel hiteles másolata alapján megállapította: Gyöngyösi Márton az angol hetilap cikkével ellentétben nem kérdőjelezte meg a holokauszt áldozatainak számát, a holokauszt megtörténtének tényét elismerte, az áldozatok számát illetően pedig az újságíró többszöri kérdése ellenére sem kívánt sem nyilatkozni, sem becslésekbe bocsátkozni. 


Az interjú során a képviselő semmi olyan kijelentést nem tett, vagy számadatot nem közölt, amellyel a nemzetiszocialista rendszer által elkövetett emberiség elleni cselekményt jelentéktelen színben tüntette volna fel, ezért a nyomozást bűncselekmény hiányában megszűntették.

A képviselő az elkészült cikk szövegét nem ismerte, annak megjelentetéséhez nem adta előzetes hozzájárulását, és közvetlenül a cikk közlését követően helyreigazítási kérelemmel fordult a lap szerkesztőihez a szerinte szándékosan félreértelmezett nyilatkozata miatt. Ebben tisztességtelennek és szakmaiatlannak nevezte az újságíró eljárását.

A Jobbik frakciója múlt hét csütörtökön közleményben üdvözölte a Központi Nyomozó Főügyészség augusztusi határozatát.

A képviselő az ügyben ellene feljelentést tevő két szocialista politikus ellen feljelentést tett hamis vád miatt. Az ügyészség - tekintve, hogy a nyomozás megszüntetése augusztusban történt - csak ezt követően foglalkozott érdemben Gyöngyösi Márton feljelentésével.

A főügyészség álláspontja szerint, mivel a feljelentők nem tudták azt, hogy a nyilatkozatban nem hangzott el az interjúban megjelent állítás, nem követhették el a hamis vád bűntettét. Ezért a főügyészség bűncselekmény hiányában elutasította a feljelentést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.