Elutasították a főgárdista panaszát

Elutasította a Fővárosi Főügyészség a Magyar Gárda főkapitányának a panaszát; Kiss Róbert azt kifogásolta, hogy a rendőrség "törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatással" gyanúsította meg őt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság július 23-án szűkszavú közleményben tudatta, hogy gyanúsítottként hallgatták ki "K. Róbert 33 éves férfit törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt". Az MTI akkor azt írta, információi szerint Kiss Róbertről, a Magyar Gárda főkapitányáról van szó. A rendőrség akkori közlése szerint a gyanúsított a kihallgatása során a bűncselekmény elkövetését tagadta, és a gyanúsítás ellen panasszal élt, amelyet a Fővárosi Főügyészség bírál el.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Skoda Gabriella hétfőn az MTI-hez küldött közleményében azt írta, hogy a Fővárosi Főügyészség "a törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntette miatt K. Róbert ellen folyamatban lévő bűnügyben (...) elutasította K. Róbert gyanúsítás ellen bejelentett panaszát". A határozat indokolása kiemeli, hogy K. Róbert gyanúsított 2009. július 4. és 11. napján elhangzott beszédei, melyben a feloszlatott szervezet újjáélesztésére hívta fel a jelenlevőket, alkalmasak a Büntető törvénykönyv 268. paragrafusában foglalt "törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntettének" megállapítására.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy ennek a bűncselekménynek három tényállási eleme van: a hatósági rendelkezés elleni általános engedetlenségre uszítás, valamint a nagy nyilvánosság előtti, és a köznyugalom megzavarására alkalmas elkövetési mód, amelyeket "K. Róbert a cselekményével kétségkívül megvalósított". "Erre figyelemmel a Fővárosi Főügyészség szerint a nyomozó hatóság törvényesen és magalapozottan intézkedett a gyanúsított kihallgatása iránt" - írta Skoda Gabriella.

Július 4-én be nem jelentett demonstrációt tartottak Budapesten a gárda feloszlatása ellen, ezt a rendőrség feloszlatta. Az ott történt rendőri intézkedés, valamint a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület feloszlatása elleni tiltakozásul a Jobbik július 11-én nagygyűlést szervezett, ahol bejelentették a Magyar Gárda mozgalom újjáalakítását.

A nagygyűlés után Bencze József országos rendőrfőkapitány bejelentette, a BRFK eljárást indított annak tisztázására, ki vagy kik követhettek el jogsértést azzal, hogy részt vettek egy feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében. A rendőrség az ügyészségtől kérte annak kivizsgálását is, hogy történt-e a tüntetésen hatósági intézkedés elleni izgatás. A büntetőeljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.